Jump to content
Masatenisi.org Forum

2011’den İtibaren Güncellenen Kurallar Hakkında Bilgi


şerefgüneysu

Recommended Posts

Selamlar, su bazlı yapıştırıcılara geçişin olduğu tahmini 2011-2012’den ihmal ettiğim  beri masa tenisine dönerek ufaktan antrenmanlara başladım.

Bu süreçte yeni eklenen, güncellenen kurallar hakkında forumda ve google’da aradığım şekilde bir bilgi bulamadım.

 

Misal, 6. sayıda saha değişikliği ve 5. sette 7-4 iken maçın bitmesi gibi bir durum var mı? tt-rating videolarında dikkatimi çeken bunlar oldu.

Hafta sonu fırsatım olursa katılacağım  tt-rating’de karizmayı çizdirmeyelim ^_^

Şimdiden teşekkürler 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hocam tekrar hoşgeldin masa tenisine. Bahsettiğin durumlar resmi şeyler değil, dediklerin yok yani :D

Eski usul, son sette belirli bir sayıda saha değişikliği oluyor sadece. Set içerisindeki 6 sayıda bir havluna gidip terini silebiliyorsun. Bunun dışında 11 sayılık sistemi bildiğini farz ediyorum, 2011'de sanırım 11 sayılıydı oyunlar. Ekstra bir deşiğiklik yok. Topların boyutları değişti, 40mm+ olarak adlandırılıyor artık, plastikten yapılıyorlar. Eski toplara göre daha hızlılar. 

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bilimsel olarak selüloz yapısından plastige geçilmesi, boyut ve agırlıklarının artması genel olarak lineer hızlarında artışa neden oldu. Ha aski 38'lik selülozlar çok faha falso alıyordu, daha hızlıydı vs. tartısmalı bir durum olusması icin ayrıca baslık konusu yapılabilir. Ama merak edenler bilimsel makalelerden sonuçları inceleyebilir. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hangi bilimsel makaleler yahu? Benim bildigim bir tane var onda da bahsettigin gibi bir durum yok. 40mm plastik ile selüloz toplarin arasi da agirlik farki yok ve olsa da selüloz top birqzcik daha agir. Ayrica surtunmesi de plastikte daha fazla. 

Tum bunlari gectim, plastik tollar daha az falso aliyor ve dolayisiyla top daha yavas gidip geliyor. Top karsiya gidene kadar balon gibi yavasliuor. Hunjn icin bilimsel makaleye gerek yok. Bunu sana istisnasi her oyuncu söyleyebilir.  Plastik topla ilk defa oynayan herkes topu nete atti cunku normalden daha erken sallamaya başladı.  

 

Topun raketten cikis hizini baz alip da plastik top daha hizli demek kusura bakma sacmalik. Hadi knu gectim hic mi oynamadim bir kbs topla? Yapma...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hocam tek tek tekrardan çıkarıp da atması zor. Ama yabancı kaynaklardan 'bilimsel' makaleler okunursa anlaşılacaktır. Teferruatları ayrıca keyifli bir forum konusu olabilir. Örnek bir makale bırakıyorum ama bunun gibi ve dahasına rahatlıkla ulaşılabilir. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5304273/

Günün sonunda biraz çin lastigi ve avrupa lastigi farkına benzetmek istiyorum. Avrupa lastikleri ilk etapta daha hızlı olarak dusunulur, ama sonra cin lastiginin farklı spin durumundan dolayı 'hızlanmasının çıkabileceği maksimum rotational force' daha fazla oldugu için bileşke düşünceyle daha hızlı olan lastigin cin lastigi oldugu sonucuna varılabilir. 

Eski selülozlarda da benzer şeyler var. İlk rotasyonal spin kuvvetini daha fazla verdiğimizi hissediyoruz o toplarla. Bu nedenle servisler cok etkili, spinler her sekilde falsosu artistik gorunen enstantaneler cıkabiliyordu. Lakin 'dogrusal-Lineer' kuvvet, kutlenin büyüyen hacmi nedeniyle üzerinde oluşan 'pozitif' hava sürtünme katsayısı vs. diye kalem kalem sıralayınca plastik toplar daha hızlı kanaatine varılıyor. Dediğim gibi ama daha spinli ve benzeri konular guzel tartısmalar olabilir. İvmelenmesini çabuk kaybetmediklerini de unutmamak lazım plastik toplarla ilgili. Hatırlıyoruz, eski toplar belirli bir hız-uzaklık eşiğini geçince havada süzülerek yavaşlıyordu, bu da ivmenin tersi, azalan ivme diyelim, durumu açısından eski ufak topları daha cabuk azalan ivmelenen cisim sınıfına sokuyor. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 31.12.2021 Saat: 22:43, esrarte yazdı:

 Ama yabancı kaynaklardan 'bilimsel' makaleler okunursa anlaşılacaktır.

Ney anlaşılacaktır Sayın Esrarte? Anlaşılacak olan ne?

Şayet anlaşılacak olan- var sayıyoruz; ''yeni topların daha hızlı olması'' ise, buradaki, ''hızlı top'' nitelendirmesi aslen bir safsatadır. İletişime yarar bu ve buna benzer terimler, ''kolaylık'' sağlarlar, yüzeyseldirler.

Top nasıl ''hızlı'' olabilir, topun kendisi nasıl böyle nitelendirilebilir? Çita olur hızlı, atmaca olur hızlı, firavun faresi olur hızlı. Lakin gerçek manada topu nasıl hızlı diye niteleyebiliriz? Gerçek manada, hakkını vererek, nasıl niteleyebiliriz bir topu hızlı diye? Vehm borcumuz mu var?

Topta bir hücre sıvısı gibi, bir yürek gibi güp güp atan bir işlev yok. Kendi içinde ona ait, onu hızlandıran bir enerji kaynağı yok; top, böyle bir niteliğe sahip değil. Periler de hızlandırmamaktadır topu. 

Top, canlı oyuncunun merkezinden çıkan enerjiyi taşıyan ve bu enerjinin hem ifadesi hem de uzanışı, yayılışı olarak masanın üzerinde hareket eder. 

Bilim, kurbağayı keser, biçer, tüm organlarını ölçer, biçer, sınıflandırır, salgılarını, onu oluşturan maddelerin en ince ayrıntısına kadar analizini yapar, bunları sınıflar, yazar, listeler; fakat kurbağa ölmüştür. 

Dil, belli bir niteliğe sahip olan bir şeyi, sanki o şey, sahip olmadığı bir niteliğe sahipmiş gibi ifade etmeye de izin verir. Dil, buna da imkan tanıyan bir mekanizmadır. Ancak bir nesneyle bir şey yapmak istiyorsak, ancak bu nesnenin niteliklerinin elverdiği şeyleri yapabiliriz. Dilin o nesne hakkındaki yorumlarının elverdiği şeyleri değil.  Şimdi ve burada olan şeyler oldukları gibidirler. Onlara, üzerlerinde düşünmeden direk bakarsak bunu görürüz.

Elime 40+mm. bir top alıyor ve ona direk, düşünmeden bakıyorum. ''Daha hızlı'' nitelemesi güldürüyor beni.

''Topa bak!''... Duyarız bunu masa tenisinde. ''Topa bak!'' Ona direk bakmalısın.

Tarih: 31.12.2021 Saat: 22:43, esrarte yazdı:

 Örnek bir makale bırakıyorum ama bunun gibi ve dahasına rahatlıkla ulaşılabilir. 

''Hocam tek tek tekrardan çıkarıp da atması zor.'' 

Sayın Esrarte, hangisi?

 

Tarih: 31.12.2021 Saat: 22:43, esrarte yazdı:

Günün sonunda biraz çin lastigi ve avrupa lastigi farkına benzetmek istiyorum.

Neyi?...

Sayın Esrarte, neyi Çin lastiği ve Avrupa lastiği farkına benzetmek  istiyorsunuz? 

 

Tarih: 31.12.2021 Saat: 22:43, esrarte yazdı:

...ama sonra cin lastiginin farklı spin durumundan dolayı 'hızlanmasının çıkabileceği maksimum rotational force' daha fazla oldugu için bileşke düşünceyle daha hızlı olan lastigin cin lastigi oldugu sonucuna varılabilir. 

Raket, canlı oyuncunun merkezinden ve yerden gelen enerjinin, ileteni, aracı. Lastiğin, süngerin, tahtanın elbette çeşitli nitelik ve etkileri var, lakin aslolan bunları harekete geçiren, işleten hayat enercimiz, canlılığımız. 

 

Tarih: 31.12.2021 Saat: 22:43, esrarte yazdı:

Lakin 'dogrusal-Lineer' kuvvet, kutlenin büyüyen hacmi nedeniyle üzerinde oluşan 'pozitif' hava sürtünme katsayısı vs. diye kalem kalem sıralayınca plastik toplar daha hızlı kanaatine varılıyor. 

Kanaatine varılıyor da, oyuncuların tutumları ve oynama tarzlarındaki değişiklikler, vaziyetin, bu kanaatin aksi istikametinde olduğuna dair bir izlenim uyandırıyor: Alece'sinden Primorac Carbon'a geçmiş, taa 38'lik toplar döneminden gelen bir Timo Boll ( elbette bu tahta değiştiriş aslen yaşının getirdiği güçten düşmeyi telafi etmek için değilse)...Sert süngerli lastikler, takviye edilmiş tahtalar ve bunları kullanan prolarda artış...Kontra oyun tarzının ve böyle sayı almaların belirginleşmesi...Oyuncuların beyanları...

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Topun hızlı olmasından anlaşılması gereken aynı kuvveti uygulandığında daha yüksek ivmelenmesi olabilir.

Topun yavaş olması ise hareket yönünde karşılaştığı rüzgar direnci sebebiyle yavaşlaması ve daha hızlı yavaşlaması olabilir.

Yani hızlı diyen de yavaş diyen de doğru söylüyor olabilir.

Yani bir kimse hızlı derken

1. Raketten çıkış anından itibaren olan hızlanmasını,

2. Başka bir oyuncu topun maksimum hızını

3. Diğeri de hızla yavaşlamasını hissediyor olabilir.

Birileri her iki topla defalarca aynı şekilde deney/ölçüm yapmadıysa net konuşmak bence zor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Kendi linkini verdigin makale seni yalanlıyor.  Tekrar tekrar oku. Sonra git bir balona elinle butun gucunle vur, karşıya ne kadar hizli gidiyor bak bakalim...

Plastik toplar dsha yavas. Verfigin link oyle fouor con milli takim hocasi öyle diuor tum masetenisi camiasi oyle diyor. Sen okudugun makalenin bir cumledini alip boyle diuorsun ne diyeyjm bilemedim. 

Bari seluloz topla oyna sonra da plastik topla. Bakalim ne dusuneceksin...

Bu arada o tedttrki top de nittaku, yani en kucuk "40+ " top . Bir de bizim oynadiklarimizi dusun.  

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

17 saat önce, TSuBaSa yazdı:

Plastik toplar dsha yavas.

Sayın TSuBaSa,

Daha önceki toplarla ( selüloid 40, hatta 38 mm.) oynamış ve beden-zihinleri onlara göre şartlanıp şekillenmiş oyuncuların, plastik toplarla oynamaya başladıklarında yaşadıkları ( gayet de anlaşılır) ezber bozulma deneyimlerini yadsıyamayız. Oyuncular, oynadıkça da bu ezber bozulmasının yeni veçhelerini tecrübe ettiler, ediyorlar.  Oyuncuların, kah bu yeni uyumlanma, bu yeniden akort olma sürecindeki izlenimlerinin, deneyimlerinin sonucunda, kah da birbirlerinden duyup, veya okudukları üzerinden, ''Plastik topların daha yavaş'' olduklarını dillendirdiklerini görüyoruz. 

Masa tenisi oynamaya plastik toplarla başlayanlar ise, kendi deneyimleri üzerinden, zaten toplar hızlı veya yavaş beyanında bulunabilecek bir mukayese şansına sahip olmuş değiller. 

Bazı vuruşlarda, özellikle kısa bırakmalar, servisler, itmeler ve benzeri düşük hızlardaki vuruşlarda,  yeni plastik topların daha ''yavaş'' oldukları şeklindeki nitelendirmeye doğrusu katılamayacağımı ifade etmek istiyorum. Bu tarz ''düşük hızda'' vuruşlarda bende, plastiklerin hızlarının önceki 40 mm.toplar gibi olduğu istikametinde bir kanaat oluşmuş vaziyettedir. Andığım tarz ''yavaş'' vuruşlarda, plastiklerle önceki 40 mm.topların arasında hafif falso azalması dışında bir ayrım gözlemlemediğimi de buna ilave etmek istiyorum. Aslen, top için ''hızlı'' veya ''yavaş'' tarzı nitelemeleri, varoluşsal gerçeği dile getirmesi açısından yerinde bulmadığımı da, yukarıdaki gönderimde kaleme almaya çalıştım. 

Genellemelerle düşünüyor, özelde yaşıyoruz.

Şayet çok çakıyor, çok sipinks ve kontra sipinks atıyor, hemi de orta düzey ya da üstü veya daha üst düzey oyuncuysak, bu tarz süratli  ve çok süratli vuruşların olduğu rallileri deneyimleyen oyuncuların, hemi de yaygın olarak, plastik topları ''yavaş'' diye nitelendiriyor oluşunu yadırgamıyor, bunu anlaşılır, bu yorumu yerinde buluyorum. Bu oyuncuların laboratuarı da rallilerde deneyimledikleri ve antrenmanlarıdır. Hepimiz oynarken arada kendi deneylerimizi de yapıyoruz.

Top, bu oyunun belkemiği, rallide gidip gelirken, oyuncuların açığa çıkan enerjisini görünür kılan, bu  enerjiyi taşıyan ve ileten, bir bakıma masa tenisi sanatını, yaptıklarınızı görünür kılan, varlığınızı ona göre akort ettiğiniz, en önemli medyum, en önemli aracı. 

Bu 40+mm. plastik topları bu oyuncular istemedi, onlar talep etmediler. Buna tamamen kayıtsızdılar. 

İnsanların bilinçliliğiyle, ondan çok daha hızla gelişen teknoloji arasında dengesizlik var. 

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hocam allah askına siz ikiniz genelde forumlarda, muhtemelen mesleklerinize saygı nedeniyle- neyse artık o meslekler, belirli konularda abidik gubidik yazılarla kafa bulandırıp, kendi netliginizi yansıttıgınızı dusunuyorsunuz. Kalem kagıt, uygulama vs alalım elimize, ben mühendisliğin getirdiği bilgiyle size anlatmaya çalışayım, siz de fiziksel kendi formullerinizle bana ne demek istediğinizi anlatın. Gelip balona vur bakalım diyorsunuz, sizin kalan argumanlarınızı okumakta zorlanıyorum. Hız nedir diyorsunuz ben yine kopuyorum. Tabiiiki de Balona vurduğunuzda sizin gozlerinizin algılayamayacağı ilk zaman aralığında o balon daha hızlı gidecektir, sonrasında ise float olmak zorunda; pozitif ve negatif hava surtünmesi yüzünden şekilsel bozukluğa da maruz kalmaktadır. 

Senin KBS toplarıyla hissettiğin oyunun daha yavas olmasıysa helal olsun hocam sizlere. Milli takım hocalarını da, oyuncularını da digerlerini de mesleklerinin elverdiği ölçüde bilimsel akademik makale okumasını tavsiye ediyorum o vakit. 

Masa tenisinin kişiden kişiye gore hissiyatının degistiği bir oyunda, placement'ı daha iyi yapabiliyorsun diye agırlaşan, hacimsel olarak buyuyen bir cisme ugyulanan aynı kuvvetin inatla; biz oyuncuyuk biz bilirik biz hissederik bu toplar daha yavaş vesselam şeklindeki muhabbetine devam edemeyeceğim. 

Günün sonunda, duruma, vuruşa, uzaklığa göre değişir denecekse bunca velvele nedendi? Servis, servis karşılama, 3. top, orta mesafe spine spin, uzak mesafe spine spin gibi elementleri ayrı ayrı kumeleyip incelersek hepsinde netice farklı cıkacaktır. Rotasyonal kuvvet ve lineer kuvvet etkileri her durumda iki top için de farklı sonuclar yaratacaktır. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

10 hours ago, TSuBaSa said:

Bari seluloz topla oyna sonra da plastik topla. Bakalim ne dusuneceksin...

Şuna maruz kalmaktansa seni kaale almamayı tercih ederim hocam. Kiminle konuştuğunun desturunu ölçelim öncelikle. İlk bi enerjilenip yazıyorsun, sonra bir daha hızını alamayıp tekrar aklına gelen eklemeleri yazıyorsun; ben senin kavgalın değilim, minikler sampiyonasında yenildiğin oyuncu muhtemelen degilim. Şampiyonalarımı setler 21 iken yaşadım, madalyalarımı aldım, spordan o yaşta sıkıldım ve bitirdim. Aralıklarla sizlere ayrıca rica edildiğini biliyorum; neden bir forum konusundaki sohbetler esnasında fikir beyan eden şahısları etiketleyerek itibar oyunları yapıyorsunuz anlayabilmiş degilim. 

Son ve özet olarak. Rotasyonal kuvvetin, belirlenen mesafeler açısından daha fazla olması sebebiyle ilk cıkıs anında daha enerjili olan selülöz eski topların etkisi yerini, rotasyonal kuvvetin belirli mesafeler acısından daha az olması beklenen yeni, plastik, hacimsel olarak büyük ve görece daha agır topların etkisine bıraktı ki bu etki de uzayan mesafeler( uzaktan oyunlar) düşünüldüğünde oyunun dogrusal hızını arttırıyor. Aşırı kuvvetli spine ihtiyac kalmadan topları kaldırabiliyorsun ve düz şut oyunlarını rahatlıkla gercekleştirebiliyorsun. 

Benim de hissiyatım ve oyuna dair 'düşüncelerim' budur, yeterli mi bu icazet düşüncelerimi beyan etmek için acaba, izin süzgecinizden geçebiliyor muyum?  

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tartismayi dallandirip budaklandirip beraberlige oynama.

38mm toplardan sonra bugun masatenisi oynayan biri net olarak oyunun yavasladigini görür.  Sen en son ne zaman seluloz topla oynadin? Benim cantamda hem seluloz hem plastik ropun iki cesidi var. Sonuc bariz belli. 

Liglerde oynayan her allahin kulunun yorumu da ayni. Plastik toplar daha yavas daha az spinli  nokta. 

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sadece değişen kurallar ve yenilikler için açtığım konunun tartışma seviyesine gelmesinden ve rahatsız edici üslup ile atılan birtakım mesajlardan da rahatsız olduğumu açıkça ifade edeyim. 
 

Buna rağmen faydalanmaya çalıştığım mesajlarda 38-40mm karşılaştırması değil selülozik ve plastik karşılaştırması olduğunu zannediyordum.

Makale sadece bir simülasyon değil aynı zamanda deney ve ölçüme dayanıyormuş. Sonuç kısmından önemli gördüğüm kısmı yorumsuz bırakıyorum.

 

Quote

As a result, for slower balls with back-spin, as in the case of a service, plastic balls are expected to experience more deceleration upon collision with the table than celluloid balls. On the other hand, for faster balls with greater amounts of top-spin, plastic balls are expected to experience greater acceleration upon collision with the table than celluloid balls.

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

3 saat önce, şerefgüneysu yazdı:

Sadece değişen kurallar ve yenilikler için açtığım konunun tartışma seviyesine gelmesinden ve rahatsız edici üslup ile atılan birtakım mesajlardan da rahatsız olduğumu açıkça ifade edeyim.

Bu paragrafınıza katılmamak elde değil. Yorumlar dilin kemiği yok ve de bir üstünlük çabalarında işleniyor. Hangi üye arkadaş bu karmaşanın içine girmek ister. Gözlerimiz o kadar kararmış ki, her kesimin okuyabileceği açık bir alanda yazmış olmanın farkında bile değiliz. Biraz sakin lütfen.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Asıl konuya tekrar dönmek istersek, sorunuzun tam cevabını aşağıdaki vıdeo da bulabilirsiniz. Umarım almancanız vardır, yoksa Türkçeye çevrilmiş altyazısını takip edebilirsiniz. Bilgiyi veren Post SV Mülhausen in şefantröneri Erik Schreyer. 3:25 den itibaren yeni topun özelliklerini anlatıyor. 

Yeni plastik toplar:

-kesinlikle daha büyük (40+mm)

-daha ağır (bir tık)

-bunlardan dolayı da daha yükseğe zıplamakta (masaya düştüğünde)

-ve daha yavaş (bir tık)

deniliyor videoda!

 

 

 

 

 

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 04.01.2022 Saat: 09:39, buyukdogu yazdı:

zaten ittf tarafından plastik topa geçişin amacı oyunu yavaşlatıp seyir keyfini artırmak yani oyun daha çok ilgi çeksin diye değil miydi? 

80'lerin başında, Taksim'den Şişli'ye giderken solda, zemini cadde seviyesinin biraz daha altında olan meşhur Kristal Büfe vardı. Onunla, ilk kez orada karşılaşmıştım.

Kristal Büfe'ye ilk gittiğimde, bir yandan ıslak hamburgerime dişlerimi iştiha ile geçirirken, bir yandan da gözlerim, mekan içinde, ağır ağır dolanmaktaydı. Derken, duvarda tost ve hamburger çeşitlerinin yazılı olduğu listeyi tetkik etmeye başladım...

Kaşarlı Tost... Çift Kaşarlı Tost... Sucuklu Tost... Karışık Tost... Hamburger......Yengen...Şimdi sıradaki çeşidi okumadan önce sizden, yukarıda alıntıladığım soruyu bir kere daha okumanızı, ardından alttaki sözcüğü okumanızı istirham edeceğim... 

Yersen.

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 16 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..