Jump to content
Masatenisi.org Forum

Topun rakibe çarpması


ncpfzl_dw

Recommended Posts

Küçük hatirlatma: top tartışmasız şekilde  olarak dışarı dogru gidiyorken rakibinize carparsa masanin icinde bile carpsa sayi rakibinizin olur.  Mesela rakibiniz masanin icine egilip kisa bir topu ittirdi veya kesti, siz de topa iyi vuramadiniz raketin kenarina carpti ve havalanip ucerken rakibiniz masanin icindeyken ona carpti diyelim. Bu durumda sayi rakibinizin olur. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 2 weeks later...
Tarih: 05.10.2021 Saat: 14:55, TSuBaSa yazdı:

Küçük hatirlatma: top tartışmasız şekilde  olarak dışarı dogru gidiyorken rakibinize carparsa masanin icinde bile carpsa sayi rakibinizin olur.  Mesela rakibiniz masanin icine egilip kisa bir topu ittirdi veya kesti, siz de topa iyi vuramadiniz raketin kenarina carpti ve havalanip ucerken rakibiniz masanin icindeyken ona carpti diyelim. Bu durumda sayi rakibinizin olur. 

Top bariz şekilde dışarı gidiyor olsa bile masa üstünde topa dokunulduğunda, topa dokunan oyuncu sayıyı kaybeder diye biliyordum. Aynı durum, raket tutmayan elin masaya değmesinde de geçerli olmalı. ITTF'nin oyun kurallarında nerde geçiyor biliyor musunuz?

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

14 hours ago, Enduro said:

Top bariz şekilde dışarı gidiyor olsa bile masa üstünde topa dokunulduğunda, topa dokunan oyuncu sayıyı kaybeder diye biliyordum. Aynı durum, raket tutmayan elin masaya değmesinde de geçerli olmalı. ITTF'nin oyun kurallarında nerde geçiyor biliyor musunuz?

Ben de aynı şekilde, masanın sınırları içerisinde topa dokunmak sayıyı karşıya verir diye biliyorum. Doğru bilinen yanlışlardan mıymış bu? 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bunu 10 15 sene once konuşmuştuk.  Forumda vardir ama neyse buyrun:

 

A player obstructs the ball if he or she, or anything he or she wears or carries, touches it in play when it is above or travelling towards the playing surface, not having touched his or her court since last being struck by his or her opponent.

 

Travelling towards the playing surface kısmı bunu ifade ediyor. 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

"...above or travelling towards the playing surface..."
Ben bunu, "...oyun yüzeyinin üzerinde veya oyun yüzeyine doğru geliyorken..." şeklinde anladım.

2012'de yabancı bir forumda bu konu tartışılmış: http://mytabletennis.net/forum/rules-catching-the-ball-in-play_topic54518.html

Bu arada TMTF'nin sitesinde ITTF'nin belirlediği Masa Tenisi Oyun Kuralları ile ilgili bir tercüme bulamadım. :)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tmtf daha servis kurallarini falan çözsün sonra bunu tercume etmeye başlayabilir.  

Evet metni okuyunca buradan baska sonuclar çikarmak da mümkün ama profesyonellerin topu yakaladigini hepimiz goruyoruz hatta waldner bayagi yapar bunu. 

Ama soyle bir durum var. Kanunun ruhu. Kanunun ruhu demek, bu kuralı koyan kişi bu kurali koyarken neyi amaçlanmış, ne elde etmek istemis bunu tespit edip ona gore yorum yapmak demektir.

Simdi bu kuralı okursak amacin ne oldugu belli. Kabak gibi havaya dogru uçan top size çarpsa veya siz yakalasaniz falan elinizi vizdaniniza koyun sayi sizce kimin olmali?  Kurallarda da spesifik olarak bu konuda tersine bir durum yoksa yorumu bu yolda yapiyor hakemler. Ittf baska bir sey amaclasa zaten kurali tekrar yazardi ekleme vs yapardi. 

Bu durumu da avrupa gencler sampiyonasinda hakemlere de sormuştum  ve yukarida yazdigima ben,er bir cevap vermislerdi.

 

Mesela ayni sey let kurali için de geçerli.  

Yandan top gelirse let olur diye kural var mi? Yok... niye let oluyor o zaman? 

Genel geçer şekilde yazmislar, yorumu sen yapacaksın . Oyuna engel bir durum ortaya cikarsa let olur demis kabaca. Yandan top girmesi engel mi? Istesen oynarsin diyen biri de cikabilir elbet. Ama iste gene Kanunun ruhu devreye girmis. Insanlar mantikli ve makul olmuş ve konsantrasyonu dağıtacağı gerekçesiyle bunu let olarak kabul etmiş.  

Ayni sekilde topun islak olmasi durumu var. Kabak gibi let olmasi gereken bir durum. Islak topla oynamak mümkün mu? Yandan top girmesinden bile daha net bir durum bu. Ama biz top islakti o yuzden hata yaotim deyip raketimizdeki islak noktayi gisterince bir çok rakip oyuncu "benim raketim kuru" sen islatmissin senin kusurun deyip sayiya çökmeye çalışıyor.  Hakemlerimiz de kararsiz kalıyor.  Çünkü kurallari okuyup yorum yapma yetisine sahip degiller. 

 

Avrupa elemelerinde bir maçın son setinde oyunculardan biri mola alinca, oyuna geri dönüşte servis sırası karışmıştı ve karakasevic 9-9 iken bu durumu dile getirip servisin kendinde oldugunu soylemisti. Simdi sete rakibi başladığı kabak gibi belli, tartismq yok ama rakibi tutturdu boyle basladi boule gitsin ben sana aervis vermem dedi. Hakem gene tereddüt yasadi 5 dakika oyun durdu. 

Bunlar oluyor, normaldir,  siz siz olun falza da bu dediklerjmi tartışmayın.  Cok net kurallari bile isine geldigi gibi yorumlayanlar var. Sinirinizi bozmayın he deyin...

 

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Kuralın ne olduğu konusu ile bu kuralla ne amaçlandığı konuları farklı konular. İlk önce kuralın ne olduğu konusunda anlaşmak gerekiyor. Buradaki kuralı ifade eden metin, farklı şekilde sonuçlar çıkarmamıza müsaade etmiyor bana göre. Kural net; masa üzerinde topa dokunulduğunda top engellenmiş olur. Peki, bu kural size göre mantıklı mı diye sorsanız, ben de hayır derim. Bariz şekilde dışarı çıkan bir topa masa üstünde dokunulduğunda neden top engellenmiş olsun? Tereddütsüz bir şekilde dışarı çıkıyor zaten. Bu kuralı koyanların bu kuralı koyarken ne amaçladığını bilemiyorum. Fakat bize göre yanlış olsalar da kurallar bağlayıcı oluyor. Biz bize oynarken bu kuralın gereksiz olduğu konusunda hemfikirsek bu kuralı es geçerek oynayabiliriz elbette ama resmi bir maçta oynuyorsak veya hakemlik yapıyorsak bu kurala uymak/uygulamak zorundayız. Örneğin, eskiden dışarı giden bir topa yere değmeden önce masa dışında bile dokunamazdınız. Zamanında kim ne diye böyle bir kural koymuş bilemiyorum. Bana göre mantıksız ama bu kural varken herkes bu kurala uyuyor ve uyguluyordu.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

1 saat önce, Enduro yazdı:

Bariz şekilde dışarı çıkan bir topa masa üstünde dokunulduğunda neden top engellenmiş olsun? Tereddütsüz bir şekilde dışarı çıkıyor zaten. Bu kuralı koyanların bu kuralı koyarken ne amaçladığını bilemiyorum.

@Enduro: Konu olarak size çok hak veriyorum. Yalnız topun bariz bir şekilde dışarı çıkması olayı, oynayan iki rakip açısından değişiklik arzetmesi halinde, bir problem yaratmakta. Bu durumda bu kural iyi işe yarıyor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

1 saat önce, Timo Boll yazdı:

... Yalnız topun bariz bir şekilde dışarı çıkması olayı, oynayan iki rakip açısından değişiklik arzetmesi halinde, bir problem yaratmakta. ...

Evet, ilk akla gelen neden bu. Bahsettiğiniz "oynayan iki rakip açısından değişiklik arz etme hali" birçok durumda söz konusu. En basit örnek; top masanın kenarına çarptığında masanın üstüne mi yoksa yan tarafına mı çarptı tartışması. Serviste top fileye çarptı mı çarpmadı mı anlaşmazlığı başka bir örnek. Oyuncular açısından tartışmalı olan bu tür durumlarda hakemler devreye giriyor ve son kararı veriyorlar. Bizim konuştuğumuz kurala dönecek olursak, eğer oyuncular arasında bir anlaşmazlık olursa topun bariz şekilde dışarı çıkıp çıkmadığına da yukarıdaki örneklerde olduğu gibi hakemler karar verecek. Hakemin tereddüt etmediği, bariz şekilde dışarı çıkan bir topu masanın üstüne dokunuldu diye engellenmiş saymak pek doğru görünmüyor. O nedenle kuralın bu tür durumların dışında geçerli olacak şekilde revize edilmesi bence daha doğru olacaktır.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 04.10.2021 Saat: 23:14, Myilik2002 yazdı:

Farz edelim ki, siz vuruşunuzu yaptınız top masanın dışında rakibinizin göğsüne çarpıp yere düştüyse sayı rakibinizin, eğer top rakibinize masa sınırları içinde çarptıysa sayı sizin olur. 

Budur.

 Bariz veya değil, vurduğum top karşıya çarpmadan dışarı giderken rakip, raketi , takıları, giysileri veya bedeniyle kendi sahasının üzerinde bu topa değmeyecek. Değerse sayı benim olur.

Top karşıya çarpmadan dışarı giderken, rakip kendi sahasının dışında topa vurabilir, topu tutabilir veya hiçbir şey yapmaz; hepsinde de sayı rakibin olur.

Saha alanından kasıt, rakip masa alanının kenar çizgilerinden tavana doğru dikey yükselen hat ve o hattın içinde kalan alandır.

Bazı toplar dışarı gidiyor gibi görünse, topun hareket ederken çizdiği çizgi top henüz masa üzerindeyken o an bizde dışarı gidiyormuş gibi bir izlenim uyandırsa da, bazen son anda masaya veya kenarına çarpmaktadır. Dolayısıyla, ''masanın üzerindeyken topa dokunmama'' genellemesi özellikle bu tarz toplara yönelik olarak burada yerini almıştır. Kural, haliyle, mesela çok yukarıdan gelen, bize kesin, bariz dışarı gittiği izlenimini veren ve sonunda hakikaten de öyle olan topları da kapsamaktadır. Arada onlar da yanmaktadır. Evet, o toplara da kendi sahan üzerinde dokunmayacaksın, yoksa sayı benim olur. Bu bir kabullenip, öyle oynama biçimi;  bunun böyle oynanması taraftarıyım.

Kural, bir genelleme. Oysa ''bariz dışarı giden top'' özel bir durum, ''dışarı mı gidecek yoksa masaya mı çarpacak'' gibi bir top başka bir özel durum. Kural, özellikle, bu ikinci tür topların değerlendirilebilmesine yönelik, topun hareket sürecinin tamamlanmasını bekleyip, böylece emin olmamıza yönelik. ''Bariz dışarı giden'' toplara da uygulanmasına, onları da kapsamasına şarlamayalım. Öyle bile olsa, o toplara masa üzerinde dokunmayalım, o toplarda da kuralı uygulayarak oynayalım. Böylece, dışarı giden toplara masa üzerinde dokunmaktan kaçınma şeklinde aktifleşen bir maharet de oyunun bir parçası olur, dikkatimizi biler.

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

İstanbul il birinciliği müsabakasında yaşadığım benzer bir örneği vereyim de bu soruya . koyalim:

Uzun puturumle rakibime sert ve çok bozuk bir kaktirmali vuruş yapıyorum.akabinde rakibimin raketinin ucuna değerek top havalanıyor.BARİZ bir şekilde dışarı gitmekte iken masa sınırları İÇİNDE!!! (HATTA MASA UÇ  ÇİZGİSİ)benim alnıma çarpıyor.maalesef kurallar gereği sayı rakibime veriliyor.Karari uluslararası hakeme danisiyoruz ve kural bu diyor.MASA SİNİRLARİ İĆİNDE TOP BARİZ BİR SEKİLDE DİSARİ DA GİTSE NE RAKETLE NE DE VUCUDUN HER HANGİ BİR UZVUYLA KESEMEZSİN.

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

18 saat önce, HAYYAMOGLU yazdı:

MASA SİNİRLARİ İĆİNDE TOP BARİZ BİR SEKİLDE DİSARİ DA GİTSE NE RAKETLE NE DE VUCUDUN HER HANGİ BİR UZVUYLA KESEMEZSİN.

Kuralla ifade edilen, masa sınırları içinde topu kesemeyeceğin değil, böyle bir durum ortaya çıkarsa sayıyı karşı tarafın alacağıdır. Topu masa sınırları içinde kesmek sana men edilmemiştir. Bu sana yasaklanmamıştır. İstersen, kesebilirsin. Lakin bunu yapmakla rakibe sayı vermiş oluyorsun.

Şimdi bunu kullanıp kullanmamak sana kalmış. Hani mesela sıfıra karşı götürdüğün rakibe bir sayı vermek için kullanabilir veya 10-0 mağlup iken o seti bitiriverip sonraki sete başlamak için kullanabilirsin.

Bununla beraber, topun sen kesmek istemesen de masa üstündeyken sana çarptığı da oluyor; bu mesela çift maçlarında daha çok olan bir şey. Kurala göre top sen istemeden de sana çarpsa sayı rakibin. Dolayısıyla oynarken tüm bu değişik vaziyetleri kollamak da sayı almak açısından ehemmiyetli. 

Özellikle çift maçında, direk masanın üzerinde olan rakibin raketine, koluna nişan alarak şut atma, rakibi masa üzerindeyken şişleyerek sayı alma vuruşları da var ve dahi bunun antremanları da var. Yapması zor ve ekstra ama var. Yapabildiğinde ise çok zevkli ve eğlenceli. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

2 saat önce, esrarte yazdı:

Bu anlatının "dislike" tuşu olmak istiyorum. Her oyunda 'Fair Play'. Lütfen..

Sayın Esrarte,

şayet neşriyatım arasında masa tenisi üzerine kaleme alışlarımı tetkik edecek olursanız, muhtemeldir ki, bu satırların müsabakaya, maça yönelik olduklarını, dolayısıyla kazanmaya yani savaşa yönelik olduklarını,  böyle bir perspektiften bakılarak yazıldıklarını, görmekte gecikmeyeceksiniz. 

Bu perspektiften, rakibi kendi sahasının üzerindeyken topla şişleyerek sayı almakla, diğer sayı alma yöntemleri arasında bu bakımdan zerre kadar da olsa bir ayrım yapmadığımı bilmenizi isterim. Takdir edersiniz ki masa tenisi maçında muzaffer olmak, pek çok hususu kendine puvan aldıracak şekilde değerlendirebilmeye bağlıdır ve bu hususlardan birisi de rakibin pozisyonunundan envai şekilde istifade etmektir. 

Rakip masadan iyice açılmışken topu kısacık bırakıp rakibin belini kırmak ne kadar ''fair'' ise, masa üstünde adam şişleme de o kertede ''fair'' dir. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Timo Boll bir Dünya şampiyonasında (2005 olmalı) rakibinin tobu masanın kenarına değdiğini  söyleyerek sayıyı  rakibine verir.  Maçın çok kritik bir anıdır. Hakem bundan önce sayıyı Timo ya vermiştir ve Timo da bu durumda maçı kazanmakta ve çeyrek finale yükselmektedir. Topun masaya  değdiğini Timo dan başka hakem dahil kimse ne gormüş, nede duymuştur.  Neticede Timo maçı kaybeder ve Timo ya sorarlar: Neden soyledin? Söylemesen maçı kazanmıştın. Timo da: ‘ İnsan büyük sevgisini aldatmaz’ , der. Ben Timo Boll isimi  bu forumda kullanıyorsam, onun butür davranışlarındandır. 

Bunun yanında bazı maçlarımda, topun masa kenarına veya da fileye değerek sayı alan rakiplerimin canı gönülden özür dilemelerine alışkın birisi olrak bu durmda keyif alanlara da raslamaktayım. Hatta yanlış servis yaptığımda bana teşekkür edenleri bile gördüm. Bu tür sporcular iyiki çok azınlıkta. Yoksa sanırım bu sporu çoktan bırakmıştım. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

6 saat önce, Timo Boll yazdı:

Timo Boll bir Dünya şampiyonasında (2005 olmalı) rakibinin tobu masanın kenarına değdiğini  söyleyerek sayıyı  rakibine verir.  Maçın çok kritik bir anıdır. Hakem sayıyı Timo ya verir ve Timoda bu durumda maçı kazanmakta ve çeyrek finale yükselmektedir. Topun masaya  değdiğini Timo dan başka hakem dahil kimse ne gormüş, nede duymuştur.  Neticede Timo maçı kaybeder ve Timo ya sorarlar: Neden soyledin? Söylemesen maçı kazanmıştın. Timo da: ‘ İnsan büyük sevgisini aldatmaz’ , der. Ben Timo Boll isimi  bu forumda kullanıyorsam, onun butür davranışlarıdır. 

Bunun yanında bazı maçlarımda, topun masa kenarına veya da fileye değerek sayı alan rakiplerimin canı gönülden özür dilemelerine alışkın birisi olrak bu durmda keyif alanlara da raslamaktayım. Hatta yanlış servis yaptığımda bana teşekkür edenleri bile gördüm. Bu tür sporcular iyiki çok azınlıkta. Yoksa sanırım bu sporu çoktan bırakmıştım. 

Sayın Timo Boll,

Bende, yukarıda kaleme aldıklarınızın, başlıbaşına başka bir başlık altında değerlendirilmesinin yerinde olacağına dair bir kanaat hasıl olduğunu ifade etmek istiyorum.

İlaveten, yazım kurallarını ve yazdıktan sonraki düzeltmeleri elden geldiğince gözeterek yazmak yalınızca oluşturduğumuz metni anlaşılır kılmakla kalmayacak, işin böyle yapılması için gereken disiplin ve dikkat sayesinde bizi de pişirecektir.

 

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 27 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..