Jump to content
Masatenisi.org Forum

Pütürlü lastik


Luctost

Recommended Posts

Sayın Luctost,

sualinizin cevabı evettir. Evet; hemi de onlarca, yüzlerce, binlerce kere evet. Evet, rakibimin kısa pütürlü lastiği var ise, ona da karşı hiç sipinks çekmez isem, pütürün etkisini götürmüş olurum.

Elbette burada,  ''pütürün etkisi'' terimini, bir hayli açıklanmaya, açılıp, çeşitli yönleriyle ortaya serilmeye muhtaç bulduğumu da gözardı etmek istemiyorum. Bununla beraber, bu konuda ne kadar analiz yapılıp, analizler kaleme alınsa da, bunların tamamı yalınızca zihinsel kalacaktır.  Şurası muhakkak ki, canlı olarak tecrübe edilen masa tenisinde gerçek manada inkişaf, ancak ve ancak oynayarak, envai çeşit değişken içinde pişip, harab olarak mümkün olmakta.

Bu konu, oynama alışkanlıklarımız, şartlanmalarımız, değişik rakipler ile ekipmanlara karşı oynama deneyimlerimizin yoğunluk ve seviyesi ile de ilgili. 

Takdir edersiniz ki, hoş, aslen takdirlerden bağımsız olarak, manzara-i umumiyyeye şöyle bir nazar edildiğinde de bu tabak gibi ortadadır; kaldı ki, bu da yetmiyormuş gibi, zaten çoğumuzun bizzat kendi canlı oyun deneyimlerimizden bildiğimiz üzre, çoğu oyuncu düz lastik kullanmakta. Dolayısıyla düz lastik ve ondan gelen toplara karşı çok daha talimliyiz. Bir bakıma, ağırlıklı olarak, düz lastiğe karşı oynamaya şartlanmış durumdayız. Ve oynadıkça da bu şartlanmayı pekiştiriyoruz. 

Evet; kısa pütürlü rakibime hiç sipinks çekmem, pütürün etkisini götürürüm. ''Düz'', falsosuz oynarım. ''Şutop'' oynarım. Hani maçlardan önce, ısınmak için, çaprazlarda forhend şutop, bekhend şutop oynanıyor ya, işte öyle şutop ağırlıklı bir oyun oynar, götürürüm pütürün etkisini. Ancak pütürcüler genellikle şutop oyunda iyidirler ve bir bakıma, yaygın düz lastik şartlanmasından güzel ''ekmek yerler''. Buna şarlamak değil, uyum göstermek gerekir.

Aslen pütürün etkisini götürmenin en iyi yolu, sade düz oyunla değil, her çeşit elemanı kullanarak pütüre karşı bol bol oynamak, onu öğrenmek, şartlanmalarımızı zenginleştirmektir. Pütürle bir kaç vuruş da olsa bizzat oynamak da, bu tecrübeye, bu öğrenişe kendimizi açtığımız nisbette faideli olacaktır. 

Not: Çok kısa, alçak, sipinsiz ve pek enerjisiz servisler de kısa pütüre karşı ziyadesiyle etkili. Kısa pütür topu az tuttuğundan, böyle sipinsiz, enerjisiz, geberik toplara pütürle düz lastik kadar rahat mukabele etmek zor.

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

23 saat önce, Luctost yazdı:

Rakibimin kısa pütürlü lastiği varsa ona karşı hiç Spin yapmazsam pütürün etkisini götürmüş olur muyum?

Aslında pütür konusu çok fazla detay içerir. Siz sadece bir genelleme yaparak sormuşsunuz. Net bir şekilde anlayabilmeniz için aşağıda açıklamaya çalışacağım.

Kısa pütür daha çok oyuncuların atak yaparak rakibi rahatsız etmek amacıyla kullandıkları bir pütür türüdür. Spin yapmazsanız pütürün etkisini azaltabilirsiniz fakat bu defada rakibin pütür ataklarına maruz kalarak zorlanırsınız. Bence kısa pütüre karşı ideal oyun, yüksek ve yumuşak top-spin yaparak ve boş diye tabir ettiğimiz enerjisiz(falsosuz, spinsiz) toplar atarak oynamaktır. Pütür karşıdan gelen enerjili topları kesik olarak size geri yollar. Kısa pütürden blok olarak gelen toplar uzun pütüre göre sizi daha az rahatsız eder. Kısa pütüre oynamak nispeten daha kolaydır. 

Pütüre karşı alışabilmek için bol bol değişik pütürlü  oyuncularla oynayarak gelen topları anlamak gerekir. Buda ayrı bir süreçtir ve zamana ihtiyaç vardır. Aslında pütüre oynamaya alıştıktan sonra oynamak çok kolaydır. Çünkü pütür tamamen sizin yapacağınız hatalardan sayı almak üzerine kuruludur. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 12.09.2021 Saat: 20:38, Myilik2002 yazdı:

...pütür tamamen sizin yapacağınız hatalardan sayı almak üzerine kuruludur. 

Evvela, aşağıdaki satırları, üstteki cümlede ''pütür'' sözcüğüyle kastedilenin ''kısa pütürle oynama yolu, kısa pütür kullanarak oynamak, kısa pütürle oynama sistemi veya yaklaşımı'' olduğunu kabul ederek, öyle varsayarak, bunun üzerinden kaleme aldığımı ifade etmek istiyorum. 

Kısa pütürle oynayış, yalnızca sizin yapacağınız hatalardan sayı almak, size hata yaptırmak üzerine kurulu değildir. Hangi ekipmanla oynuyor olursanız olun, her oyun tarzı rakibin yapacağı hatalardan sayı almayı zaten içerir. Lakin kısa pütür kullanarak oyun, bundan daha da fazlasını ihtiva eder. 

Kısa pütür, yüzey özelliği nedeniyle falsodan az etkilendiğinden, kullanana, sipinkslere, kesmelere, kısaca falsolu toplara karşı, düz lastiğe nispetle çok daha rahat direk atak yapabilme imkanı tanır. Burada, ''şüphesiz bu hususta tekniğiniz iyiyse'' demeye gerek bile görmüyoruz. Kısa pütürle bulok da düz lastiğe göre daha rahat yapılır. Ataklar ekseriyetle çivi (şut) şeklindedir, sert blokları ve daha nadir nispeten az falsolu sipinksleri de buna dahil edebiliriz. Bu ataklar, rakipten gelen toplar daha yükselir veya top en yüksek noktasındayken yapılır. Masaya da yakın oynanır kısa pütürle. Uzaklaştıkça etkisi azalır.

Masa tenisinin ilk oynanmaya başladığında raket yüzeylerinde yalnızca tahta var idi ve bir süre sonra bu yüzeyler zımpara kağıdıyla kaplanarak oynandı. Daha sonra ise raket yüzeyleri altında sünger olmayan kısa pütürlü kauçukla ( lastikle) kaplanarak oynanmağa başlandı. 40'larda 50'lerde tüm masatenisçiler süngersiz kısa pütürle kaplanmış raketlerle oynuyorlardı. Yalınızca bu ekipmanla nice dünya şampiyonaları yapıldı. Bu gün bu yol, ''hardbat'' yolu, günümüz masatenisine paralel, başlıbaşına bir yol, başlıbaşına bir masa tenisi  oynama seçeneği olarak varlığını sürdürmekte, nice hardbat turnuvaları yapılmaktadır. 

50 sonlarında ise kısa pütürlü lastiklerin altlarına sünger eklenmeğe başlandı. Pütürlü lastiklerin ters çevrilerek, sünger yüzeylerin üstüne yapıştırılmasıyla da bildiğimiz düz lastik elde edildi. Düz lastiğin gelişi envai çeşit sipinkse imkan tanıdı, sipinks tekniklerini ve sipinksli oyunu aman nasıl geliştirdi nasıl geliştirdi sormayın. Aynı anda süngerli kısa pütürlerle oynamak da sürüyordu. Arada çıkan uzun pütür ve antileri de bu süreçte hatırlayalım. 

Tek veya her iki yüzde de süngerli kısa pütür kullanan, masaya yakın şutçu- bulokçu oyun sistemi, günümüzde nispeten az görülse de her düzeyden oyuncu tarafından kullanılmaktadır. 

Mathias Falck, Mima Ito, Liu Guoliang ve He Zhi Wen'i de bu bahste şöyle bir anmadan geçmeyelim hani.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 11.09.2021 Saat: 20:16, Luctost yazdı:

Rakibimin kısa pütürlü lastiği varsa ona karşı hiç Spin yapmazsam pütürün etkisini götürmüş olur muyum?

Bu tarz yargılar oyuncudan oyuncuya değişiyor bence. Spin yapmazsanız tırtıkla yapılan blok vuruşundan gelen topun etkisi azalır fakat rakibin tekniğine bağlı olarak farklı senaryolar gelişebilir. Tırtığa karşı sorun yaşıyorsanız rakibin tırtığı rahatlıkla kullanamayacağı pozisyonlara sokacak kombinasyonlara çalışmalısınız bence. Yıllardır tırtıklı lastiklerle oynuyorum merak ettiğiniz konularda özelden de yardımcı olabilirim.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

17 saat önce, Aytekinsrshn yazdı:

Bu tarz yargılar oyuncudan oyuncuya değişiyor bence.

Muhakkak, muhakkak...

Tarih: 11.09.2021 Saat: 20:16, Luctost yazdı:

Rakibimin kısa pütürlü lastiği varsa ona karşı hiç Spin yapmazsam pütürün etkisini götürmüş olur muyum?

Bir kere bu soru öyle bir sorulmuş ki, soran, bizden kendi yaşadığını, kendi deneyimlediğini, bizim dillendirmemizi ister gibi soruyor, bunun sorumluluğunu, bu işi bize yıkıyor. Oysa bunu kendisinden başka kimse yerine getiremez. Kısa pütürlü bir rakibe karşı oynayınız, ona hiç sipin yapmayınız, böyle oynayıp, ondan gelen topları  dikkatle tetkik edip, o oyuncuyla, o oyun deneyiminize ilişkin olarak sualinizin cevabını alınız. 

Sahip olduklarımız arasında, deneyimimizle kazandığımız bilgi ile ödünç aldığımız bilgiyi birbirinden ayıralım. Deneyimimiz üzerinden konuştuğumuzda harbi konuşmuş oluruz. Ben bunu böyle yaşadım veya ben bunu böyle okudum ya da bana böyle söylendi diye sözümüzün kaynağının ayırdında olmak, iktiza ettiğinde de belirtmek ehemmiyetli. İlaveten, bu iki bilgi edinme yolunun her ikisini de kucaklamayı ihmal de etmeyelim. 

Velhasıl, suali umumi bir soru telakki edip, cevaben satırlarımı bu telakki üzerinden kaleme aldığımı ifade etmek istiyorum. 

 ''Genellemelerle düşünür, özelde yaşarız'' sözü yerindedir. Herkesin biricik, eşsiz olduğunu hatırlamak ve her durumu kendi başına ele almak gerekir.  Mesela artık üretilmeyen bir parçanın yerine yenisini, elle yeniden yaparken veya benzer başka bir parçayı oraya uysun diye modifiye ederken ve yerine takarken çıkan sorunları halledip, çözerkenki gibi. Mesela, deprem sonrası her göçüğün eşsiz olduğu ve her altta kalanı kurtarmak için, işçilerin o an, kütlelerin oradaki özel durumuna uygun, eşsiz bir yol izlemesinde olduğu gibi. 

Önemli olan gözünü açmak ve bahis konusu doğrunun umumi mi hususi mi olduğunun ayrımını yapabilmek. İkisini de dışlamadan, hem özel hem de genel doğruyu ayırdedelim. Ve ikisini de kucaklayalım.

Pütür kullanan oyuncunun yaptığı bulok, şutop, şut, kesme ve sipinks hareketleri düz lastikle oynarken yaptığımız hareketlere çok benzer. Sipinsiz oynandığında bu nispeten az aldanışa sebep olur. Ne de olsa pütürcü de topa ''düz'' vurmakta ve top da ''düz'' gelmektedir. Sipinli oynarsak da, pütür topun sipinini yediğinden, rakibin yaptığı hareket düz lastikle yapılanın aynısı gibi görünse de, pütür, topun hız, frekans ve tonunu bir anda değiştirir. Arada gayretimize rağmen rakibin hiç zorlanmıyormuş gibi karşılık vermesinin yarattığı psikolojik faktörler ise apayrı bir bahs tabii. Velhasıl, bunlara intibakımızın artması deneyimimizin artmasıyla, oynamakla olur. 

 

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

 

4 saat önce, Bilal OLGUN yazdı:

Hiç bir kısa pütür düz lastige yakın blok yapamaz.

Bu argüman çok yanlış

Kısa pütür düz lastiğe yakın bulok yapabilir denmiyor ki zaten, ortada böyle bir şey yok.  Pütür zaten bulok yapamaz, buloğu pütürlü veya düz lastikli oyuncu yapar. Konuyu oyuncu ve oyuncunun deneyimi üzerinden görmek ve ifade etmek yerinde olur. Ne de olsa bahis konusu işlevlerin enerjisi oyuncudan gelmektedir, ekipmandan değil. Ekipman kendi kendine iyi veya kötü buloklar falan yapmamaktadır. İtiraz edilecekse de, bunun olması için asgari bir gerek ve yeter koşul var. Önce itiraz edilen şeyi, konuyu, doğru ifade etmek gerekir ki, bunun üzerine itiraz bina edilebilsin. 

Kısa pütürlü lastiklerin topla temasına pütürlerin aralarındaki boşluklar da dahil olur. Düz lastikteki gibi temasın gerçekleştiği alanın tamamı topa değmez. Dolayısıyla kısa pütürler sipinli topa düz lastiklerden daha az reaksiyon verir, falsodan daha az etkilenirler. Bu manada kısa pütürlü lastiklerle bulok daha kolaydır. Yalınızca bulok değil, sipinli her tür topa kısa pütürle müdahele etmeyi, düz lastiğe göre daha kolay buluyorum. Kendim böyle deneyimledim. Başka oyuncuların da oynayıp, durumu benzer şekilde ifade ettiklerine tanık oldum.  

Ha, bulok sırasında kısa pütürün açısını ayarlamak düz lastiğe göre daha zordur, kısada açı iyi ayarlanmazsa bulok yaparken top kayar düşerlere falan ise hiç giremeyeceğim.

Sayın Bilal OLGUN, bu bahiste sizi Liang Geliang, Gao Jun, Liu Guoliang, M.Falck, Mima Ito, He Zhi Wen ve tüm bir doğulu batılı, kısa pütür şeykhend, penhold hitter- bulokır kuşağına havale ediyorum, isterseniz derdinizi onlara anlatabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

8 saat önce, beşyüziki yazdı:

 

Kısa pütür düz lastiğe yakın bulok yapabilir denmiyor ki zaten, ortada böyle bir şey yok.  Pütür zaten bulok yapamaz, buloğu pütürlü veya düz lastikli oyuncu yapar. Konuyu oyuncu ve oyuncunun deneyimi üzerinden görmek ve ifade etmek yerinde olur. Ne de olsa bahis konusu işlevlerin enerjisi oyuncudan gelmektedir, ekipmandan değil. Ekipman kendi kendine iyi veya kötü buloklar falan yapmamaktadır. İtiraz edilecekse de, bunun olması için asgari bir gerek ve yeter koşul var. Önce itiraz edilen şeyi, konuyu, doğru ifade etmek gerekir ki, bunun üzerine itiraz bina edilebilsin. 

Kısa pütürlü lastiklerin topla temasına pütürlerin aralarındaki boşluklar da dahil olur. Düz lastikteki gibi temasın gerçekleştiği alanın tamamı topa değmez. Dolayısıyla kısa pütürler sipinli topa düz lastiklerden daha az reaksiyon verir, falsodan daha az etkilenirler. Bu manada kısa pütürlü lastiklerle bulok daha kolaydır. Yalınızca bulok değil, sipinli her tür topa kısa pütürle müdahele etmeyi, düz lastiğe göre daha kolay buluyorum. Kendim böyle deneyimledim. Başka oyuncuların da oynayıp, durumu benzer şekilde ifade ettiklerine tanık oldum.  

Ha, bulok sırasında kısa pütürün açısını ayarlamak düz lastiğe göre daha zordur, kısada açı iyi ayarlanmazsa bulok yaparken top kayar düşerlere falan ise hiç giremeyeceğim.

Sayın Bilal OLGUN, bu bahiste sizi Liang Geliang, Gao Jun, Liu Guoliang, M.Falck, Mima Ito, He Zhi Wen ve tüm bir doğulu batılı, kısa pütür şeykhend, penhold hitter- bulokır kuşağına havale ediyorum, isterseniz derdinizi onlara anlatabilirsiniz.

Bu dedikleriniz çevir kazı yanmasın olmuş bende sizi Allah'a havale ediyorum diyerek :bye: gidin derdinizi Allah'a anlatın benim cümlelerimi üyeler neden yanlış anlıyor diye

 

 

 

  • Haha 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

13 hours ago, Bilal OLGUN said:

Hiç bir kısa pütür düz lastige yakın blok yapamaz.

Bu argüman çok yanlış

Hocam maksadın bilgi aktarmak mı, 'sayılı' üyelerle psikolojik savas eylemek mi belli degil. Bloktan kastın ne oldugunu gayet tabii sen de biliyorsun. Milleti bir soru sorduğuna ma-aile pişman etmeyin yahu. Oradaki blok "dur ben de çelik ayna gibi, put gibi tutayım raketimi de daha kolay mı bakayım o blok!" değil tabiiki de. 

Velhassıl kelam, kimse de çıkıp diyemiyor ki spinsiz top olmaz Bana akan oyunda bilinçli spinsiz 4 tane top atsın biri göreyim.

@Luctost dostum uzun lafların kısası aslında bu masa tenisi işinin oyun kısmı teorikte kaldığı sürece oyunda gelişim sürecinin çok kısıtlı olacağıdır. Mümkünse çevrende pütürlü oyuncu yakalayıp yapış yakasına ve sana top tutmasını talep et. Oynadıkça motor sinirlerine yazılacak bir yazılım bu. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

2 saat önce, esrarte yazdı:

Hocam maksadın bilgi aktarmak mı, 'sayılı' üyelerle psikolojik savas eylemek mi belli degil. Bloktan kastın ne oldugunu gayet tabii sen de biliyorsun. Milleti bir soru sorduğuna ma-aile pişman etmeyin yahu. Oradaki blok "dur ben de çelik ayna gibi, put gibi tutayım raketimi de daha kolay mı bakayım o blok!" değil tabiiki de. 

Velhassıl kelam, kimse de çıkıp diyemiyor ki spinsiz top olmaz Bana akan oyunda bilinçli spinsiz 4 tane top atsın biri göreyim.

@Luctost

Bu cümleleri bana ithafen yazdıysan beni yanlış tanıyorsun. Kimseye savaş falan açmıyorum. Açmama gerek yok çünkü umrumda değil. Ama iş iddialı yanlış bilgi olunca buna yazar ve sayarım

Selamlar

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

İş iddialı yanlış bilgi ise, lütfedip doğrusunu, neden ''hiç bir kısa pütür düz lastiğe yakın blok yapamaz''mış, arguman neden ''çok'' yanlışmış, yazınız, nasiplenelim. 

Bir mecliste ''bu bilgi yanlıştır'' diye ortaya çıkınca, bu, onu söyleyene doğrusunu da söyleme yükümlülüğünü getirir. 

 

 

 

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 19 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..