Jump to content
Masatenisi.org Forum

Raketler Renkleniyor.....


Cem Avunduk

Recommended Posts

renkli-lastik.jpg

Aşağıdaki haberi Tuncay Temiz’in Facebook haberinden izni ile aynen yayınlıyorum.

ITTF lastiklerde siyah ve kırmızıdan başka renklerin de kullanılmasına izin verdi.

ITTF açıklamasında

“There is an eye-catching proposition being put forward by the Equipment Committee. The idea is that players will be able to use different coloured rubbers, and not merely black and red as the current rules stipulate. If approved, this will bring about a very significant change in the visual outlook of our sport. Can you imagine playing with bright green or even pink rubber?”

Özetle oyunun görsel albenisini artırma amaçlı olduğunu söylüyor.

Ben bunun aşağıdaki nedenlerle ciddi bir sorun olacağını düşünüyorum…

1. Fiyat artışı;

Herhangi bir üretimde artan ürün çeşitliliği pazar aynı olduğu sürece maliyeti atıran bir etkendir. Adam bir lastiğin her renginden üretmek zorunda kaldığında üretim sırasında riskler artacak ve renk başına üretilen miktarlar azalacaktır. Bu da maliyet artışı demek.

2. Alışma sorunu

Masa tenisi bir refleks oyunudur. Özellikle biribirini tanımayan ya da az tanıyan oyuncular yeni karşılaştıklarında biribirlerinin oyunlarını tanıma süreci olur oyun içinde, özellikle aldatıcı lastiklerle oynayan tarafın lastiklerini beynimize renkler üzerinden kodlamaya çalışırız. Kırmızı ya da siyaha bağlarız kodları ve ona göre oynarız. Artan renk çeşidi nerede hangi lastik vardı sorununu tek renk zamanlarındakine yakın biçimde yeniden hortlatacaktır. Beyin sürekli refleks zamanında ne neydi sorununu aşmaya çalışacaktır.

3. Aldatıcı Lastiklerle Oynayan Oyunculara avantaj

2. maddede sözettiğim durum nedeniyle aldatıcı lastiklerle oynayan oyunculara gün doğacaktır. ITTF’in oyun görselliğini artırma iddiası aldatıcılığı teşvik yüzünden çöpe gidecektir. Aldatıcı lastiklere yönelim artışına yol açar bu da. Pütür ve antiye gün doğar bu da sporun görselliğine vurulan bir baltadır.

4. Seyirci için olumsuz

Bir çiftler maçı düşünün rengarenk lastikler ya da raketler havada uçuşuyor. Seyircinin bu renk karnavalı içinde topa ve vuruşlara konsantre olabileceğini düşünmüyorum. Seyirci için de bir alışma ve izleme sorunu ortaya çıkacaktır.

5. Kalite standartı sorunu

Genelde bir lastiğin siyahı ile kırmızısı arasında kalite farkı olduğunu düşünürüz biz. Ki bence de durum budur. Onca renk lastiğin aynı kalitede olabileceğini, spin, hız, dayanıklılık bağlamında her rengin aynı değerleri verebileceği bir soru işaretidir. Veremezse bu da apayrı bir kaos.

6. Stok Maliyeti

Artan ürün çeşitliliği distribütörlerin stok maliyetinde artış, ürün temininde sorun ve terminlerin uzaması ile sonuçlanır. Yurt dışından internet üzerinden alımların artışı söz konusu olur akabinde bu da yurt içindeki dağıtımcıların gelirlerinin azalmasına ve zayıflamalarına yol açar.

Bence ITTF’in ilk işi topların kalitesini artırmanın yollarını bulmaktır. Ki bu konuda geçmişten daha gerideyiz. Eski zamanda oynadığımız Nittaku topların kalitesine yaklaşabilen top bile yok henüz.

 

Raketlerin renklenmesine en çok sevinenlerden biri ben olum.
İlk fırsatta sarı ve lacivert olarak değiştireceğim.
Sevgi ve Saygılarımla

 

Gsm : 0 533 369 17 82
cem.avunduk@gmail.com

lord2-10.jpg

 
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

 

ITTF 'nin açıklamasının  tercemesini aşağıda naçizane sunuyorum:

'' Ekipman(malzeme ) Komitesi'nce sunulmuş çarpıcı bir teklif var.  Fikir şu ki; oyuncular, halihazırdaki kurallarca sınırlanmış siyah ve gırmızı renkler dışında, değişik renklerdeki lastikleri kullanabilecekler. Eğer onaylanırsa, bu, sporumuzun görünümüne çok önemli bir değişim getirecek. Parlak yeşil, hatta pembe bir lastikle oynadığınızı hayal edebiliyor musunuz? ''

Bahis konusu metinde, ''Eğer onaylanırsa'' ( if approved) ibaresinin kullanılmış olduğunu vurgulamakta  herhangi bir beis görseydim; cancaazımı barnaklarımdan kompüterimin tuşlarına tevcih etmektense, içime, duyularıma yöneltir, tamamiyle kendimle kalır, şu tatlı bahar esintilerinin, kokuların, coşmanın dadını çıkartmaya kendimi bırakırdım. 

Lakin, Malzeme Komitesi'nin sunduğu teklif onaylanacak gibi de görünüyor sanki...

 İteteefe'nin kurullarının kaidelere küçük  dokunuşları, misal, topların çapındaki 2 milimceezlik bir artış, neredeyse bütün ekipman endüstrisinin yeniden yapılanmasına, bazarın da bir nebze canlanmasına sebep oluyor...Ne de olsa kaidede değişiklik, pazara, yeni arzu ( dolayısıyla kaçınılmaz hayalkırıklığı) nesneleri üretip, piyasaya sürmeleri için bir yol, yeni bir akacak mecra oluşturuyor.

Kesinlikle Nittaku topların galitesine yaklaşmıyor şimdiki doplar. Toplardaki değişikliği  kaba, ilaveten kendi ve çevresiyle bağlantı yoksunu addettiğimi ifade etmek istiyorum. Uluslararası Masa Tinisi Federasyonu, hastası olduğumuz, kendimiz ve oyun arkadaşımızın  enerjisinin ( hayatının)  envai çeşit hallerini görünür kılan malzememiz, konsantirasyon nesnemiz, toplarımıza n'eettin...Doplar  ağırlaştı, hantallaştı, yalpalıyor, çarpma açısından daha yükseğe sıçrıyor, söylemeye bile gerek olmayacak derecede kötüler. Enerjimizin ifadesini sağlaması açısından, eski toplarla şimdikilerin galitesi arasındaki ayrımın başka bir tasviri için, şu anda okuduğunuz sözcükleri takib eden şu sözcükleri de okuyunuz: Keman virtüözü Paganini'nin sihirli zarif parnaklarından süzülen müziğin letafetinin yerini, iki kalın ağaç parçasını  birbirine umarsızca vurarak ses çıkartma kabalığının alışı....ve....ve bununla atbaşı giden, hiçbir şey  yokmuş gibi yapış...

80'lerin başında bir yüzü lastik bir yüzü anti, lakin ikisi de siyah lastik kullanan John Hilton'un, zamanının en ''iyi'' oyuncularını ardarda  yenerek avrupa şampiyonu olmasını ve Hilton'un benzer zaferlerinin tekrarını müteakiben, o vakit iiteeteefe kurullarında olanlar, raketlerin iki yüzünün farklı renklerde lastiklerle gaplanması kaidesini getirdiler. He pütürle antiynen oynayanı rakedine bak anla da, ha ona göre oyna ha!

ITTF'nin, lastiklerde renk serbestisi getirir ise, şimdiden belirli tahditler ve netleştirişler getirmekle yükümlü olduğu tabak gibi ortada.  Misal, düz lastih ve antiynen oynuyor isem, bir yüzü lacivert diğerini siyah yapar, rakibimin farkedişini güçleştiririm.  Lasdik renginin tonlarını yaklaştırmam neredeyse yeter. Yani, şimdiki kural uyarınca, gırmızı ve siyah lastik kullanıyorsam, bu renklerin ton ayrımı ''yeterince'' belirgin, yani gırmızı bize tonal olarak orta tonda bir gri olarak, siyah da en koyu tonda bir gri olarak tesir eder, öyle algılarız, belirgindir ton farklılıkları.   Oysa, yakın tonda bir açık mavi-açık yeşil ikilisi veya koyu tonda bir lacivert ve mor ikilisi gullanırsam rakibin farkı algılaması daha zor olacaktır, hele de oynariken, hareket halinde...O vakit John Hilton gibi bunun ekmeğini yiyebilirim.  O bakımdan, yeni kurala lastik renklerinin TONLARI açısından bir düzenleme-sınırlama getirilmesi icab eder. Zira çevreyi algılayışımızda, ayırd edişimizde,  tonun  renkten daha belirleyici olduğunun ilmen sabit oluşu kabbak gibi ortada. Siyah beyaz fotoda renkler yok da tonlar var da hanı, fotodakileri tonlar sayesinde  ayırdediyoruz  veya farklı renkte olsalar da aynı tondalarsa ayırt edemiyoruz ya hani hani...

Raketimin yedeği de ayni renkten lastiklerle mi olmalı, yoksa onu farklı renklerde yapabilir miyim,  belirt bunu da iiteeteefe. Misal, resmi maçtayım, raketi çarptım lastik yırtıldı, tahta gırıldı. E, yedeğiynen maça devam edecem, lastiklerin aynı yüzlerde aynı renklerde mi olması lazım, belirt ha iteetefe. Lastiğimin üstünye desen çizebilir, fotoğraf basabilir miyim hele de iteetefe ( Fotoğrafıngızı gönderin, lasdiğinize basak! Rakedinizi gişiselleştirin kampanyalarına gebe miyiz ha ıtıtıf, hele de. )

Daltonizm'im var ise, rakip de kırmızı-yeşil gombinasyonu yaptı ise bu özel durumda halım n'iicolacak...belirt ııtetefe.

 

 

 

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Üst katmandaki kauçuğun orjinal rengi siyaha yakın bir renk. Sonrasında renk katılarak siyah ve kırmızı halini alıyor. Bazı markaların ürünleri bu sebeple farklı renklerde farklı karakteristiğe sahip olabiliyor. En çok farklılık ta yüzey tutuculuğu ve buna bağlı olarak spin verme özelliğinde fark edebiliyor.

Doğal olarak siyah renk orjinale daha yakın oluyor. Kırmızılar ise içindeki renk pigmentleri sebebi ile biraz daha sert ve düşük tutucu olabiliyor. Pek tabii ki üreticiler yıllar içinde kırmızı renk için arge yaparak en uygun renklendiricileri belirlediler. 

Diğer renkler ise mutlaka ilk zamanlarda en mükemmel halini alamaz. Dolayısı ile büyük turnuvalarda raket renkleri çok uzun süre siyah kırmızı olmaya devam eder. Hatta çok zaman sonra kırmızıyı değiştirenler olsa bile siyah renk kalıcı olacaktır, özellikle de Çinlilerin forhendinde...

Buna karşılık yüzey tutuculuğu aranmayan uzun pütür ve anti lastiklerde daha hızlı bir değişim söz konusu olabilir, hatta belki bu tür lastikler başka renklerde daha iyileştirilebilir.

Renk farklarının birbirine yakın olup ta, rakibi yanıltma meselesine gelince, o konu kolay hallolur. Renkleri koyuluklarına göre gruplara ayırır Ittf. Aynı gruptan renkleri de raketinde kullanamazsın. Mesela siyah, lacivert, mor, kahverengi “1. grup” , kırmızı,turuncu, sarı, pembe vs. “2. grup” gibi....

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Raket lastiklerinin iki renkte olmasındansa pek çok renkte olmasından yanayım. Çeşitli renklerde lastikler kullanacağım kanaatini taşımamakla birlikte, insanların daha fazla renkli raketlerle oynayabilecek olmalarını hoş buluyorum; daha zengin. 

Tarih: 28.04.2019 Saat: 11:27, Levend yazdı:

Renk farklarının birbirine yakın olup ta, rakibi yanıltma meselesine gelince, o konu kolay hallolur. Renkleri koyuluklarına göre gruplara ayırır Ittf. Aynı gruptan renkleri de raketinde kullanamazsın. Mesela siyah, lacivert, mor, kahverengi “1. grup” , kırmızı,turuncu, sarı, pembe vs. “2. grup” gibi....

Renk farklarının  değil, ton farklarının. 

Oyun düzeyi ne olursa olsun tek tek oyuncuların hiç biri ittf'nin umrunda değil. Şu satırları okuyan arkadaşım, senin biricikliğin iteetefe'nin zerre kadar umurunda değil. Zerre kadar umurunda değilsin onların. Yeni toplar konusunda görüş bildirip de yenileri beğenene rastlamadım. Zaten bu konu kör kör parmağım gözüne ortada. Şu an oynadığımız toplar olucak gibi değil, bu o kadar tabbak gibi ortada ki. En baştan, üretime geçilmeden de belliydi zaten. Buna rağmen topları değiştirdiler İnanılmaz gibi geliyor, lakin de-ğiş-tir-di-ler. Bütün sanayiini değiştirdiler ba!  Bir vakitler bir yerlerde geçiyordu, hatırladım, şöyle diyordu:  bir doğru ne kadar büyük olursa o denli görmezden gelinir. Lakin doğru da doğrudur. Dünya yine güneş çevresinde dönmektedir.

Toplar kötü, pespaye...ne sipinler ustası Xu Xin birşey diyebiliyor da etkileyebiliyor ne Ma Long ne Waldner ne Persson ne Timo Boll ne Liu Guoliang ne  Klampar ne de diğer ustalar.  Yetki ise, top değişecekse, bu  konuda bu insanlar, böyle ustalar  yetkilidirler, takdir edersiniz ki toplarla en üst düzey ilişkiyi onlar kurmakta, topu en iyi onlar tanımaktadırlar. Zor kazanılmış, derinlemesine birikimleri vardır. Kolay değil, zor....zor kazanılmış.  Zor kazanılmış. Sağlamdır bu birikim, gayaların üzerindedir. Onlara sorulmalıydı. Bu alıkça değil, akıllıca olurdu.  Soruldu mu, sorulmadı....Niye sorsunlar cevap belli, dünyanın bütün oyuncularına kakalamak istedikleri bu toplar olucak gibi değil.

Şimdi, iteetefe'nin,  spor salonunda jelibom tarlası-renkli lastikler fikrinden çıkan meselelerini nasıl halledeceklerine doğrusu hiç enerci yatıramaacam. 

 

 

 

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Rengarenk lastikler dikkat dağıtmaktan başka bir şey değil. 

Adamlar hep çinliler üst sıralarda olmasın, alttakiler de ilk üçe girsin diye yapıyor olabilir.

Rakibimi dikkatini dağıtarak değil,  yetenek ve alınterimle yenmeyi tercih ederim.. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Değişiklik kabul edildi. 

Bir taraf siyah olacak diğer taraf ( sarı turuncu ve beyaz top ile aynı renkte olmamak şartıyla) herhangi bir renk olabilecek. Tabi siyahla karışmaması lazım. Lacivert kahverengi vs olmaz sanıyorum. Ama Bir tarafta siyah diğer tarafta cart yeşil pembe vs görmek mümkün. 

Özellikle andro eminim hemen yeşil bir lastik ürettirecektir. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 22 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..