Jump to content
Masatenisi.org Forum

Avrupa'da Dikkat Çeken Ceza


smetmusti91

Recommended Posts

Selamlar arkadaşlar,

Az önce ettu.org'da gezinirken çok enteresan bir habere denk geldim. Fransız VS Angers takımı ETTU tarafından son yıllarda gördüğüm en büyük cezalardan birine çarptırılmış.

Bu yıl Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde oynayan takım, Avrupa Kupası (eski adıyla ETTU) Çeyrek Finali'ne direkt kalabilmek için, 10 Ekim 2019 tarihinde Leka Enea takımıyla yaptığı maçı kasten kaybederek, masa tenisini sporuna ciddi anlamda zarar vermiştir diye kısa bir açıklama da yapılmış. VS Angers bu karara itiraz etmezken, kulübe kesilen ceza ise 5.000 € olarak açıklanmış. Büyük ihtimalle 2020 - 2021 sezonunda da tüm müsabakalardan men alacaklardır.

https://www.ettu.org/en/n/news/2020/january/club-competitions-announcement--suspension-of-vs-angers-tt/ linkinden haberin detayı görülebilir. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Statüyü bilmiyorum ama biraz garip geldi. Eğer bir takım kasten mağlup olarak kendisine avantaj sağlayabiliyorsa, Ettu sadece o takıma ceza vermek yerine şapkayı önüne koyup, böyle garip bir statü uyguladığı için kendini de sorgulamalı!

  • Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

 

9 hours ago, Levend said:

Ettu sadece o takıma ceza vermek yerine şapkayı önüne koyup, böyle garip bir statü uyguladığı için kendini de sorgulamalı!

Her sporda bu var ki? Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan cıkabilmek, Euro League'de sıralamalar için vs... Organizasyon nasıl suçlu olabiliyor ki ?

Çok güzel bir yaptırım olmuş; 2020 yılı sonuna kadar müsabakalardan men edilmişler. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

16 dakika önce, esrarte yazdı:

 

Her sporda bu var ki? Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan cıkabilmek, Euro League'de sıralamalar için vs... Organizasyon nasıl suçlu olabiliyor ki ?

Çok güzel bir yaptırım olmuş; 2020 yılı sonuna kadar müsabakalardan men edilmişler. 

Anlamadım !
Şampiyonlar Liginde oynayan bir futbol takımının Avrupa Ligine kalmak için bilerek yenilmesi söz konusu bile olmaz. Bir kere alacağı para inanılmaz düşer.
Bırakalım ceza almış olmayı, şüphelenilen tek bir vaka söyleyebilir misin?

Aynı şekilde Basketbolda Eurolig oynayan bir takım oradan Eurocup’a geçemez, istediği kadar yenilsin.

Diğer yandan, herhangi bir “suç”tan bahsetmedim. Otursun düşünsün dedim :D

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Abi Gs bile yıllar önce bir takımla son 20 dakikayı futbol oynamadan geçirdi; iki takımda gol yeme riskini almadı, sporun her türünde irili ufaklı bunlardan mevcut; dogru birşey değil ama statüsel bir olay da değil, münferit bir yaklaşım hile yapmak. Her spor musabakalarında bilerek kazanmamak var. İsterseniz onlarca örnek de çıkarabilirim ama size garip gelmesini de ben anlamadım. Futbol, voleybol, basektbol ve masa tenisini lisanslı olarak çeşitli yaş kategorilerinde oynadım ve bu bilerek gruptan 2. çıkma olayının çok genel bir durum olduğunu düşünüyorum. Tabii ilgililerin ellerine sağlık, durumu farkedip aksiyon almaları takdire şayan...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

bir örnekte bende olsun. mesela gruptan çıkıldığında sen grubundan 1. çıkarsan karşı grubun 2. ile oynuyosun. ama karşı grupta anormal sonuçlar oluşmuş ve güçlü bir rakip bu durumda grubunda 2. olacak bunuda biliyosun. karşı grubun 1. çıkan takımı ise 2. ye göre daha zayıf. sen de son maçında bilerek yeniliyosun ve karşı grubun 1. ile eşleşiyosun. avrupa kupalarının birinde olmuştu yanlış hatırlamıyosam ispanya ile yada fransa ile eşleşmemek için son maçında diğer takım ya yenildi yada berabere kaldı.

  • Beğen 1
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 03.01.2020 Saat: 11:33, Bilal OLGUN yazdı:

Yenilerek direkt çeyrek finale kalma nasıl olur?

Üstte bakarsan Bilal ocam, takım Şampiyonlar Ligi'nde oynuyor. Elenince ETTU Kupası dediğimiz alt kupaya düşecek, otomatik olarak o turdan başlayacak. Bi kupada çeyrek final yapacağıma diğeri daha kolay, kupa kazanayım demişler sanırım. Kim bilir?

Olay çok enteresan ve ETTU'nun burda Fransa gibi büyük bir ülkenin kulübünün gözünün yaşına bakmaması da çok garip, normalde hafif bir cezayla noktalayabilirlerdi. Genellikle bu müsabakalara katılan takımları soğutmamak için ceza hafif tutuluyordu ama bu kez acımamışlar. Bu maçın videosunu bulabilirse üye arkadaşlarımız çok mutlu olurum.

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

GS ile Avusturya takımı bilerek hücum etmediler çünkü ikisi de üst tura çıkıyordu.

Burak, o dediğin kalmadı artık Avrupa kulüpler bazında (vakit dar olduğu için Dünya ve Avrupa kupalarında devam ediyor) Çünkü UEFA oturdu, şapkayı önüne koydu.

esrarte, ben de genç milli seviyesinde basket oynamış profesyonel basketbolcu idim bir zamanlar. Ben de yaşadım ve zaten olmuyor demiyorum. İlgili kurumlar bunun olma ihtimalini ortadan kaldıracak önlemleri almalı diyorum. Mesela UEFA’nın futbolda, FIBA ve Eurolig organizasyonlarının basketbolda yaptığı gibi.

Aksi takdirde bu iş olmaya devam eder, ceza ile falan da çözemezsin. Bu Fransızlar çok belli etmiş etmeyen çıkar. Mesela Wang Hao Zhang Jike’ye yenilirken belli mi oldu? Ama Liu Goliang sonradan itiraf etti.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Avrupa kupalarında bir üst turu garantileyen takım yedek takımla son maçına çıkıp yenilebiliyor.  As kadroyu ise hem üst turlara saklıyor hem de sakatlanmayı önlüyor.  

ETTU takımlara niyetlerine göre ceza vermemeli. Rakibime bilerek ya da bilmeyerek ister yenerim ister yenilirim..!

Levend arkadaşımızın da dediği gibi "o zaman sistemi değiştirin,  kimse birilerine bilerek yenilmesin.  Yenilirse de maddi ve prestij olarak çok şey kaybetsin."

Senin kurduğun sistem bana o hakkı veriyorsa bilerek ya da bilmeyerek istediğim takıma yenilirim..! Takıma ceza vermeleri çok saçma. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Senelerdir bizler hep soylenirdik, masada kaybettik diye...Demek ki her seyin onunde bir masa var. Ne yaparsan yap son karar masanin. Kesilen ceza para degil, men cezasi umrunda degil, kesilen cezaya zaten ses cikaran yok. Tam bir orta oyunu, aci desen aci vermiyor, aglarken gulesim geliyor. Kotu bir tiyatro oyunu, dusunmeye ve yorum yapmaya degmez. Aklimizla dalgami geciyor bunlar yoksa.!!!!!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Şikenin tanımında, "karşı takımdan maddi olarak bir ücret alarak kasten yenilmek" diyor. 

Fakat konuyu açan arkadaşımızın yazısında "şampiyonlar ligindeki bir takım avrupa kupasına çeyrek finalden direk katılabilmek için maçı kasten vermiş" diyor.  Yani yazıda, karşı tarafa bir ücret karşılığında verilen maç yok.! Yani olay şike falan değil. 

Arkadaşımızın yazısında belirtilmemiş ama takım bu işi yaparken "zaten yenilmek istiyorum bari rakipten bir miktar para alayım,  onların da işi görülsün" gibi bir durum varsa olay şikedir.  Verilen cezayı hakediyorlar demektir. 

Maddi çıkar olmaksızın isteyen isteyene bilerek de yenilebilir,  buna kimse karışamaz..!  

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

3 saat önce, byfizik yazdı:

Maddi çıkar olmaksızın isteyen isteyene bilerek de yenilebilir,  buna kimse karışamaz..!  

Sporun ruhunda bilerek mağlup olmak yoktur!

”Ben kazanmak istemiyorum, mağlubiyet daha çok işime geliyor” şeklindeki anlayış, müsabakanın da aslında düzenlenme amacına aykırıdır. Üstelik ikiden fazla müsabıkın bulunduğu yarışmalarda, alınan galibiyet ve mağlubiyetler diğer takımların da kaderini etkiler. “Şike” tanımının hangi şekilde yapıldığı önemli değil, sahaya mağlup olmak için çıkan bir takım dolaylı yoldan şike yapmak durumunda olacaktır ki, düzenlenen müsabakalar da amacı dışına çıkmış olacaktır.

İşte ben bu yüzden, ilgili federasyon ya da organizasyonun bu tür amaçlara mahal bırakmayacak şekilde düzenlenmeler yapması gerektiğini savunuyorum.

Daha önce de bahsettiğim gibi, ortada böyle bir menfaat unsuru bulunursa, bilerek mağlup olmak isteyen katılımcıları tespit etmek ve bu durumu kanıtlamak için de ek bir efor gerekiyor.

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 3 weeks later...

Bu konuda ben de bir şeyler söylemek istiyorum. 5-6 sene önce Anel'de düzenlenen bir turnuvada rakibimle birlikte grup birincisi olmak için mücadele veriyordum. Eğer son maçımda nispeten benden zayıf olan rakibime yenilirsem 2. olacak ve diğer gruptan gelen güçlü rakiple eşleşmeyecektim. Aklımdan yenilmek geçti ama yapmadım ve maçımı kazandım. Sonra o güçlü rakibimi de 3-0 yenerek yoluma devam ettim. Tam tersi bir durum da gerçekleşebilirdi, ben grup lideri çıktığım turnuvada daha ilk eleme turunda elenebilirdim.

 

Sonuçta turnuvaları kazanmak için oynuyoruz, bazen yolumuza hiç beklemediğimiz güçlü rakipler çıkabiliyor, onlardan sıyrılarak yola devam etmek varken kimse daha zorlu bir yolu tercih etmez! Bunun adı şike değil, stratejidir ve sporun her branşında da mevcuttur. Sizlerin dediğine göre güçsüzün güçlüyü yendiği her müsabaka incelenmeli ve şike kapsamında değerlendirilmelidir. Böyle bir mantıksızlık olabilir mi? Kaldı ki oyuncular gerçekten isteksiz ve formsuz olabilir ve ortaya o şaibeyi akıllara getirecek sonuç çıkabilir. Niyet okuyuculuğu yaparak birilerini cezalandırmak, yahut yapılana şike demek ne kadar mantıklı? Ve işin ilginci maçı veren kendisine üst turda bir avantaj sağlamıyor, bir alt kupaya gidiyor! Eğer sampiyonlar ligindeki rakipleriyle baş edemeyeceklerini düşünüyorlarsa, kazanabilecekleri bir organizasyona gitmeleri neden şike olsun ki? 

 

Sonuç olarak; eğer o takımın maçı bilerek kaybettiğine dair ortada herhangi bir delil yoksa, verilen cezanın hukuki anlamda da bir hükmü yoktur. "Sen kendinden güçsüz bir takıma yenilemezsin, kesin şike yaptın." diyebilmek için önce soruşturma açarsın, olayı derinlemesine incelersin. Baktın ortada çok somut deliller var, verirsin cezayı. Ama delil vs yoksa, sadece niyet okuyuculuğu yaparak bir kulübü cezalandırmak abesle iştigaldir..

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 26 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..