Jump to content
Masatenisi.org Forum

Yeni Toplar Masa Tenisi’nin Kalitesini Çok Düşürüyor…..


Cem Avunduk

Recommended Posts

HOME  GÜNDEM  YENİ TOPLAR MASA TENİSİ’NİN KALİTESİNİ ÇOK DÜŞÜRÜYOR…..

Yeni Toplar Masa Tenisi’nin Kalitesini Çok Düşürüyor…..

lord2-28.jpg
Ben 70 li yılların oyuncusuyum.
Bizim zamanımızda sayılarda çok top gidip gelirdi.
Dolayısıyla seyretmesi çok keyifli ve heyecanlı oluyordu.
Yeni plastik toplarda bütün dünyada ve her seviyede bir sayıda
top en fazla 4 defa gidip geliyor.
Genellikle ikinci topta sayı bitiyor.
Bunun için oyuncular tek topta sayı almaya yoğunlaşıyor.
Dünya Masa Tenisini Yöneten yöneticilere sesleniyorum.
Lütfen eski toplara dönün.

 

Yeni Toplar Masa Tenisi’nin Kalitesini Çok Düşürüyor…..

 

Sevgi ve Saygılarımla
Cem Avunduk
Lord Medya Editörü
Gsm:0 533 369 17 82
cem.avunduk@gmail.com

https://www.lordmedya.com/yeni-toplar-masa-tenisinin-kalitesini-cok-dusuruyor/

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Aynen öyle Cem bey..! 

Yeni toplarda 3. 4. vuruşta sayı oluyor.  Oynaması ve izlemesi gıcık. 

Eski selüloz toplarda top gider gelirdi.  Oynayan da izleyen de zevk alırdı. 

Bu oyunda amaç biraz da zevk almak olmalı.  Zevk vermeyen ve oynaması gıcık bir sporu kimse yapmak istemez. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Toplardan mı acaba? Emin olamadım.
Oyuncu profillerinin ve oyun stillerinin değişmesi daha etken olmasın?

70'li yıllarda toplar nasıldı bilemem ama plastik toplardan önceki toplardan var bende. Denemek lazım...

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Selüloz toplarla uzun süre oynamıştım bir zamanlar.  Hissiyatını ve oyun zevkini biliyorum.  

Adamlar plastik toplarla spini azalttılar.  Plastik topların hissiyatı bana bayat geliyor..! 

Uluslararası turnuvalarda oyun karakteristiği eskiye göre oldukça değişti. Artık fileye yakın,  oldukça alçaktan,  oynatmama üzerine kurulu oyun taktiği ön planda.  Bu da izleyenlere zevk vermiyor haliyle.. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bence toplar sayının uzamasına sebep oluyor.  

Servis saklama yasağı?, topların büyümesi, hızlandırıcı zamk yasağı... hepsinin amacı aynı.  Oyunu yavaşlatmak  ve spini azaltmak. Daha basit anlaşılabilir ve daha fiziğe ve kondisyona dayalı bir spor yaratmak.  

 

Dolayısıyla  eski toplarla sayılar daha da kısalabilir . 

Sayıların bu tedbirlere rağmen kısaldığı görüşü artık çok saha agresif bir oyun tarzının popüler olmasından geliyor. Artık kimse servisi ittirmiyor  açıyor  hemen bitirmeye çalışıyor.  

Yine de bence sayılar pek kısalmadı.  Eskiden servis atip geleni bitirmek çok daha kolaydı.  Artık mecbur ralliye girmek gerekiyor. Tabi bu benim görüşüm bir ıstatistik görmedim...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Oyunun izlenme oranlarını yükselmek için, daha cazip hale getirmek için topu büyüttüler. Üreticiler ne yaptı daha hızlı tahta ve güçlü lastikler yaptılar. Antrenörler oyun sistemini değiştirdi ama yinede ralli çok fazla oluyor.

Kim ralliye girmek isterki oyuncu ve antrenör açısından bakın!!

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Eski toplar ile oynamadım, hatta selüloid topla bile pek fazla oynamadım. Ancak hep şikayet edilen konu, yeni topların yavaş olduğu ve spin almadığı...

Hal böyle iken, rallilerin top yüzünden kısaldığını düşünmek hiç mantıklı gelmiyor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

ilber ortaylı gibi bombalama atlıyayım ortaya herkes bir tarafa uçsun. malum yaz mevsimi havuz dolmuş ee ne duruyorsun bomba yapsanaa bomba yapsanaaa

şimdi mösyö cahiller;

aynı hız ve farklı spine sahip iki topun havada izleyeceği yol farklıdır. Buna trajectory diyorlar ingilizce. geometriden bileceğiniz gibi düz çizgi ve integral eğrisi hesapları farklıdır ve ikincisi oldukça karmaşıktır. Bu yüzden top  bir şey farkettirmiyor filan diyenleri hemen kenara alıyoruz.(Senin oyununda değişen hiçbir şey olmayabilir; bu senin spin üzerine kurulu bir oyunun olmadığını gösterir) Eski oyun topun havada çizdiği bu eğrileri hesaplamak üzerineydi spin azalınca bu hesaplamalar kolaylaştı. Ma long un spinine harimotonun tokadı yapıştırması mümkün oldu. (hala xu xin 'in spinine tokat yapıştıran delikanlı çıkmadı gerçi)

ITTF nin bir açıklaması vardı masatenisini daha rekabet edilebilir bir hale getirmek için yaptık bunu diye. Özetle şöyle gidiyordu makale: her zaman çin yenecekse bu sporu yapmanın, masatenisi oynamanın anlamı ne? çünkü çin hem yapışkanlı lastikleri ile hem de spine dayalı oyunu ile dünyayı domine etti. Yapılan şey adil midir değil midir? kendi fikrim adil değildir. Oyunun kuralı bu böyle oynanacak diyorsun adamlar hayatından vazgeçip bu oyunu oynamanın en iyi yolunu buluyor sende bu sefer kural değiştiriyorsun. 

seyir zevki elbet düştü çatapat dediğimiz sayılardan bol bol görür olduk. hız önem kazandı, erken dokunma popüler oldu. topta fazla spin olmadığından masaya değer değmez yapıştır gitsin. böyle olunca da spor zekadan çok hız ve reflekse ve daha da önemlisi gençliğe dayanan bir spora dönüştü. gerçi bu dönüşüm bir  anlık bir dönüşüm değil süreci izleyen bugünlere adım adım gelindiğini görür. 

Eski toplarla sayılar daha da kısalmaz çünkü eski toplar bu denli yüksek hızlara ulaşamıyordu özellikle seksenli yıllardaki toplar. İnsan her şeye alışacaktır diye düşünüyorum. 3-4 sene sonra bu toplara da daha iyi spin vermenin yolunu bulurlar, yeni teknikler vs. Ancak hikayenin şu kısmı beni rahatsız ediyor;

Liu Guoliang bile 2020'den itibaren japonya öne geçecektir çünkü bu spora bizden daha çok yatırım yapıyorlar dedi. Acaba parayı verip ITTF ye kural ürettirmek de mümkün müdür? "Abi çin lastiği dengeyi bozuyor, topları şu lastiğin tutamayacağı japon lastiklerinin daha iyi tutacağı bir hale getirelim" demek mümkün müdür? yıllar önce, Tsubasa ile yeni toplar üzerine konuşurken ilk dikkat ettiğim konu buydu; Israrla lastiğin topu düşürdüğünü söylüyordum tsu da yoo hiç de öyle bir şey yok diyordu. (Bir lig oyuncusu gelip  dediğimi teyit edince onun da ağzı çemçük gibi kaldı. Bu işler böyledir. ) Yani yeni bir top ile oynanacak bu oyun;  tenergy'nin topu tutuşunda bir fark yok; National Hurricane topu bırak tam tutmamayı - düşürüyor. İlla ortasıya vurucan illa süngere az bişey de olsa gömdürücen ki tutsun.

işte bombalama böyle olur. Yeni plastik toplar yavaş değil hızlıdır levend bey. sizi de es geçmeyelim. orda bilal antrenör filan demiş doğrudur (adam kayırıcılığımıda yapayım) vedaty oynaymama taktiği filan demiş bu iş her zaman böyleydi zaten. beni oynat ma long dan beter olurum oynatmazsan sinir olurum :3 sinir olunca da derim ki kendi kendime aslında ben ondan iyiyim ama bi bırakmıyo ki spinimi çekeyim ağzına kütü vurayım.

hayde iyi günler

 

  • Beğen 1
  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Valla en başta söyledim zaten, ben başkalarının yalancısıyım. Farketmez bundan sonra swan’ın yalancısı olurum. Ama hele bi bekleyelim de benden önce top atılan kişi gelsin, yorumunu yapsın. Diğer yandan bir mühendis olarak ( alçak olmayanından ) daha küçük, daha sert ve daha fazla spin alabilen bir materyalin daha hızlı olması gerektiği fikrindeyim. En yakın zamanda bir inceleme yapacağım. Ben de belki o zaman Üşümezsoy gibi geri gelirim.

  • Haha 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

yeni bilgiler  gelmiş düzeltmeleri yapalım: yeni toplar daha yavaş diyen ve daha hızlı diyen makalelere de rastladım. bunda birçok yeni materyalin denenmesinin etkisi vardır. yani plastik top da durmadan değişiyor yeni şeyler deneniyor.

ancak yeni toplarda en önemli fark masa ile temas ilişkisinden sonra gözlemlenmiş. spin durumunda özellikle masaya değdikten sonra topun daha fazla sektiği ancak hızında yavaşlama olduğu kaydedilmiş. bu birçok profesyonel sporcunun son senelerde spin ıskalamalarını da açıklıyor.bu bilgi önemli 

büyük ihtimalle bu toplar daha da değişecek ve birçok gözlem ve makale daha yazılacak.

yeni topun daha az spin aldığı konusunda ise bütün makaleler hemfikir.  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5304273/

şu linki levent bey için bırakalım belki bize başka önemli bilgiler de sunar.

söylediğimin tamamen arkasındayım. spinle domine etme dönemi  bitti yerini hıza bıraktı. sonuçta topa hızlı vurursun hızlı gider yavaş vurursun yavaş gider. joola daha hızlı gider  nittaku  daha yavaş gider. materyaller elbette daha da değişecektir. Masa tenisini izlerken bizim gibi entelektüel bir keyif alan yaşlılar elbette eski oyunları özlerler ama büyük ihtimalle hız ve çeviklik  gençlerin ilgisini daha çok çekiyordur. 

 

 

 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 07.08.2019 Saat: 14:43, Cem Avunduk yazdı:
Ben 70 li yılların oyuncusuyum.
Dünya Masa Tenisini Yöneten yöneticilere sesleniyorum.
Lütfen eski toplara dönün.

70'lerin ikinci yarısından itibaren oynadığım 38 mm.lik Nittaku  ve kalın yüzeyli daha zor falso alan Barna'ları unutmadığım gibi, bunlara Schildkrot ve daha kolay bulunan ve daha ucuz Pioneer toplarını da eklemek isterim.

Bu toplarla 70 ve 80'lerde, yapılıp da fileye takılan sipinkslerin fırıl fırıl dönmekten 4,5 hatta 6 defa tekrar tekrar fileye çarptığını o dönemlere tanık olanlar hatırlayacaklardır.

O döneme tanık olmayanlar da,  38 mm.lik topların davranışlarını o yıllara ait çoğu solusyonlanmış 2,5 mm. Sriver'larla oynayan ustaların vidyolarından izleyebilirler...

...izleyebilirler de, ey yukarıdaki metinleri yazmış olanlar, biriniz bile bundan bahsetmiş değil, siz eski toplara dönün ya da eski toplar şöyleydi beyleydi derken hangilerinden bahsediyorsunuz?  38 mm.lerden mi, yoksa bu gün kullandığımız 40+ lıkların öncesindeki 40 mm.lik toplardan mı?.... hangisinden?

Aha, işte, buraya yazıyorum;  kesinlikle 38 mm.lik toplara dönmek ve 70 sonu 80 başlarındaki toplar gibi kaliteli, ''düzgün'', ''yamuk'' olmayan Nittaku ve Barna'larla oynamak istiyorum. ''Yamuk'' olmayan diyorum, yani dönerken yalpalamayan toplarla. Maçlardan önce,  gutusundan toplar çıkarılıp, masanın üzerinde elle fırıl fırıl döndürülüp, en ''falsosuz'' olan, dönerken yalpalamayanı seçilir, onunla oynanırdı. Böyle olacak işte, bu iş böyle olur. 

Yukarda anılan eğriler, integraller, yeni topların (40+) az sipinli olmasının oyuna etkileri , Çin'in dominasyonuna son vermek, kırkartılık topun yakın oyuna   elverişliliği, hızı, yeni topla oyunda bekentin önem gazanması gibi daldan dala, herkesin kendi hayal alemine göre yaptığı analiz ve yorumlar  değil aslolan. Her çeşit malzeme konusunda envai çeşit analiz, yorum  yapabilirsiniz.  Aslolan bu değildir.. Analiz yanlış olduğundan değil, aslolan bu değil. Analizle canlı süreçleri anlayamazsın.

Topların değiştirilmesinin nedeni  aç gözlülüktür.  Aç göz - lü - lük.  Topların değiştirilmesinin nedeni aldanıştır, öfkedir.

 Topun çapını 2 mm. değiştirme cin fikrinin uygulamaya konmasının, gezegenimizde tüm bir ekipman endüstrisinin yeniden yapılanmasını,  tüm dünyada pazarın harlanmasını sağlaması. Bu işte büyük indiragandi olması .  Apaçıktır bu.  Sistemin ihtiyacı olduğundan, yoksa oyun açısından topun değişmesi son derece gereksiz görünüyor, hiç bir alakası yok, hiç bir gerek yok.  Bu konuda bütün  bahaneler tıraş.

Oyuncuları, sizi mi düşünüyorlar- düzeltiyorum,  sizi mi hissediyorlar zannediyorsunuz... Birazcık olsaydı keşke, yeni toplar o kadar kötü ki, bahsettiğim Nittaku ve Barna 'ların yanında  bu toplar ancak o 70'lerdeki kırtasiyelerde satılan, yeni başlayanlara yönelik yapılmış pilastik toplar kalitesinde,  belki hadi onların bi gıdım iyisi  hepsi o kadar. O pilastik  topları bilen ne dediğimi takdir edecektir. Böyle şey olur mu yahu dedirtecek bir vaziyet, o kadar dandik. Dünyanın en iyi oyuncularına ''aha, naha, alın gayrı bunlarla oynayacaksınız dendi, aha bu 40+ mm. pilastik toplarla. Pazarın harlanması, gelecek gaymelerin yanında Ma long gibi, Xu Xin gibi en üst düzey oyuncuların sanatını, virtüözitesini görünür kılan malzemenin, topun kalitesinin önemi mi olur...

Hem de ''n'oolacak ekmek yemeyecez mi yani''... İlaveten ''n'oolacak masa tenisi, dop oyunu aptal oyunu, ver gitsin, buna da alışırlar''... 

  ''70'leri 80'leri kim hatırlıyor, zaten o kuşaktakiler ölmeye başladılar''... Canım, yeniler de şimdiden oyunlarını bu dandik toplara göre ayarlamak için çalışıyor, çalıştırılıyorlar, canım, canım... 

1800'lerde dünyada sanayi devrimi olduğu dönemde, dünyadaki kaynakların sınırsız olduğuna dair bir anlayış var idi.  O vakit, sahiden de , mesela Amazon ormanlarını kese kese bitiremeyecek durumda idiniz teknolojik olarak. Neredeyse sınırsızdı dünya kaynakları,  eyle görüküyordu o vakit.  Sonra, sanki bu böyle imiş, kaynaklar neredeyse sonsuzmuş gibi düşünmek, düşünme şeklimizde yer etti ve öyle de kalmış gibi gözüküyor.  Ayrıca böyle düşündüğümüzü ve böyle davrandığımızı da unuttuk. Ve bu sürüyor. 

Oysa bu gün teknoloji sayesinde doğayı çok çok hızlı dönüştürebiliyoruz. Oysa gafamız, kafamızdaki gavramlar ve kafamızın çalışma şekli eski. Doğaya, kaynaklara büyük zarar verdiğimizin ,onu çok kolayca büyük miktarda çar çur edebildiğimizin  farkında olmamız gerekir, bu hayatta asal olandır, birinci. Çünkü bu, doğa, çevre, sensin, sen kendinsin.  Anlamsızca üretim yapıp, kaynakları saygısızca çar çur ediyor, çevreyi kirletiyor, zehirliyorsun. Bunu kendine yapıyorsun. Bunu herkese, çocuklarına yapıyorsun. 

Bu, bir nezaket ve şefkat eksikliği. 

Gulak vermek gerekir, bak ne diyor kızılderili abi; son ağaç da gittiğinde beyaz adam paranın yenmeyeceğini anlayacak...''  

 

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sayın 502, yaptığınız yorum için teşekkür ederim.  Ben de bunları düşünüyordum.  Uzun süre sonra ilk defa hemen hemen aynı şeyleri düşünüyoruz..!  Lakin "ben söylersem ne düşünürler,  şimdi yine birileri yazdıklarımın tam tersini söyler birşeyleri ispatlamaya çalışır" falan diye düşünmüştüm..! 

Siz benden daha cesurmuşsunuz.  Ağzınıza sağlık.. !

Schildkrot,  pioneer ve sonraları çıkan nittakularla o yıllar oynadım bu oyunu.  Benim en çok beğendiğim nittaku 40 'tı. 

Ayrıca topları değiştirdiler fakat bay ve bayanlarda kısa sürede dünya sıralamasında ilk 5 in tamamına yakını yine Çin'lilerin elinde..!  

Bakalım Çin hegemonyasına engel olmak için başka neler değilecek..!  Ama değiştirilen herşeyden Çin'li olmayanlar da etkileniyor..! 

Hayırlısı.. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

2 saat önce, vedaty yazdı:

 

  Benim en çok beğendiğim nittaku 40 'tı. 

 

...deyip bırakmakla yetinmeyip, belirtiniz, dile getiriniz. Toplar 38lik değil, 40+ da değil, 40 lık olsun, 40 mm. nin iyisi mi olsun diyorsunuz yani, yoksa Nittaku'nun Nittaku 40 deye 38 mm.lik bir topu mu var idi de onu mu beğeniyordunuz, belirtiniz.

''Yoksa ben sadece şikayet etmek istiyorum, şikayet nesneme hakkıyla odaklanıp, onu hakkıyla ifade etmeme  lüzum yok, şikayet edeyim yeter'' ci bir tavırla yetinmeyi mi tercih ediyorsunuz, belirtiniz...

 

 

  • Kızgın 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Solisyon yasaklandı. Geç kalınmış bir yasaklanmaydı. Sağlık İçin spor yapıyorsun ama sağlığını tehdit eden malzemeler kullandırıyorsun. İnsan sağlığı her şeyden önemli. Geri kalan tüm değişiklikler farklı bahaneler gösterilerek ticaretlerini savunmak. Konumuz top, ne zarı vardı 38 mm liklerin 40 oldu 40+ oldu. 40+ algılayamıyorum, 41,5 mu?, 42 mi?, 43 mü?. 44 mm satışta var, 44 diyemiyorum. Tamamen insanları harcatmaya yönlendiren bir sistem oluşturuyorlar. Yakında ağ yüksekliği oynamaları, vurun abalıya, olmadı, masa eni boyu kesmedi rengi, çık olmamış, derken biz bittik, seyirci yok o yok bu yok. Bizim isteklerimiz değil oyun kurucunun istekleri ön planda, kahveci her zaman kazanır. Eskiden tek şikayet mercii kadılardı güncelleşince yerini Yalova kaymakamlığına bıraktı. O da kalmadı artık. Şikayetler sırada ama bu şikayetleri dinliyecek ortada kimse yok. Şikayet dilekçeleri elimizde patladı. Ama ben farkında değilim hala yazıyorum. Ben şu an İçin top toplamakla meşgulüm lastikmiş , plastikmiş ,büyükmüş , küçükmüş kimin umrunda. Benim gibi yapın, topu toplayın gitsin. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Ekart Tol'ün ilk okuduğumda, bana sanki aradığım bir şeyi bulmuş gibi hissettirdiğini hatırladığım bir deyişini şuracaazda nacizane sunmak isterim:

''Şikayet etmeyin. Bir durumla karşılaştığınızda :

ya o durumu kabul edin,

ya o durumu dönüştürün,

ya da oradan uzaklaşın,

bunun dışındakiler deliliktir.''

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sayın Cem Avunduk’un bir önceki konusu, Antalya Open ITTF takviminden çıkarıldı. O konuda yazacaktım burada yazayım dedim. Ülkemizde Masatenisinin hali bu. Sorun mu arıyoruz, şikayet edecek yer mi arıyoruz. Ne aradığımız belli ne yapmak istediğimiz. Her şey tıkırındadır tek tük sıkıntı vardır, çözmek için bir şeyler üretmek, sorunları çözmek için çabalar gösterilebilir. Her şey sorun ise bulunduğunuz ortamdan ya uzaklaşırsınız ya zevk almaya bakarsınız( ben zevk almaya bakıyorum, gidecek bir yerim yok) Ötesi var mı? Bu şartlarda tatbiki yok. Bir örnek vereyim, arkadaşımın Çin üretimi vespa benzeri bir motoru vardı. Fren balatasının vidaları gevşemiş sallanıyor , sıksa 3-5 kulanımda tekrar gevşeyecek , bende sıkacağına komple balatalarını değiştir dedim. Sadece balataları mı diye güldü. Her tarafı dökülen bir şeyin sadece balatalarını değiştireceğime bu şekilde gittiği yere kadar kullanırım sonrada atarım demişti. Ben bu şartlarda toptan vazgeçtim desem. Artık ben  neyi ne kadar anlatabildim, sizler de neyi ne kadar anladınız kadarıyla diyelim.

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

İkide birde top değiştirme işi, firmalar için yapılıyor. Bu firmaların kârlarını maksimize etmesini sağlamak adına bir yandan ekipmanlara yeni bir şeyler eklenirken (bunlar gerçek manada çok bir şey değiştirmemesine rağmen), öte yandan ekipmanlarda değişiklik yapılarak oyunculara yeni bir şeyler aldırılmaya çalışılıyor. Bunlar tamamen firmaların kârını maksimize etmek için yapılıyor. Nihayetinde, yeni top çıkınca, yeni top için dizayn edildiği söylenen (hız ve spin azalmasını ortadan kaldırdığı söylenen) tahta ve lastikler piyasaya çıktı ve bu değişiklikler, firmaların cebini doldurmaktan başka bir şeye yaramıyor. Zira bir firma, size 15 senede bir tahta satarsa firmayı açık tutmasının bir manası kalmıyor. Üstelik sürekli piyasaya yeni firmaların giriyor olması, satışların da artmasını gerektiriyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

https://blog.tabletennis11.com/table-tennis-ball-evolution

adam ittf üyesi, ettu onursal başkanı; yazdıkları benim yazdıklarımla bire bir aynı, 70 yıllık veteran ödülleri filan var.

"Recently, factories have changed the original plastic used for the production of the balls with a new type of plastic that should solve these existing problems, as well as making the balls less expensive. The fact is that plastic balls have already significantly changed the game, evolving it to be played with less spin and more speed. "

"The introduction of plastic balls to table tennis has definitely changed the game in massive ways. In a rally, a plastic ball bounces higher than a celluloid ball, flies faster, and is more difficult for the player to produce spin than with a celluloid ball. "

"Plastic balls as they are today are an advantage for players playing a fast attack game without much spin. These players are hitting the ball as soon as possible after the bounce, before the ball reaches the highest point of its trajectory. "

"Another example of a player who has used this new material to their advantage is the new Japanese star Harimoto Tomokazu, who in the 2017 World Championships marched into the quarterfinals at only 14 years of age! He profited massively from the plastic ball using his fast strokes devoid of spin, hitting the ball immediately after the bounce on the table."

 

burada insanlara bilgi veriyoruz hayatında bu konu üzerine 2 dakika düşünmemiş adamlar öyle değil böyledir diyor. 

şu soruyu sormalı; ben burada niye yazıyom ki.... ITTF ye başkan filan olayım

neyse levend beyi mozartmak daha keyifli :3

noldu 4 mü oldu :D

 

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Zwan ben bu yazıya katılıyorum ama den bu yazıdan yanlış çıkarım yapıyorsun. 

Toplar daha az spinli  olunca direktman daha hızlı olmuyor.  Toplar aynı zamanda zıplamıyor. Plastiğin cinsi sebebiyle  reboundu daha zayıf. 

Top daha az spinli ve yavaş olunca oynamak daha basit oluyor  dolayısıyla spini okumak kolaylaşıyor.  Daha da erken topa giriyorsun.

 Top daha hızlı değil top yavaş.  Oynamak daha basit (fizik varsa tabi) 

Dolayısıyla fiziği çok iyi agresif ve genç oyuncular daha erken üst düzey masa tenisi oynayabiliyor. 

Sen değişkenlerden biri değişmiş gibi matematik hesabi  yapıyorsun ama topun hem boyutu hem malzemesi değişti. 

Daha az açılı ve dik geliyor olabilir ama topun reboundu zayif . Spin az olduğu için de rakibin masasına çarpınca hızlanmıyor tam tersine balon gibi yavaşlıyor.   Kendi referans verdiğin yazı da zaten seni değil bizi teyit ediyor. 

 

  • Teşekkürler 1
  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

15 sene çevirmenlik yaptım böyle saçma şey duymadım. referans verdiğim yazı sizi teyit ediyormuş

yahu ben o kadar hatalı hesap yapacak adam mıyım tsuba efendü

bırakacaksınız bu işleri :3

binbir çeşit materyal hala deneniyor zaten o yüzden topun hızlı veya yavaş oluşu da önemli değil şu an. ama yine de balon gibi olsa idi daha hızlı uçmazdı. büyük ihtimalle bu makale yeni plastik topların hissiz olduğundan şikayet edildiği dönemin akabinde;  daha ağır toplar üretildikten sonra yazıldı. hakikaten de ilk çıkan plastik toplar balon gibiydi. hislilerin ortaya çıkması 2 seneyi buldu

paraya kıyın da gerçek turnuva topu alın arkadaşım. ucuz  ucuz toplarla oynuyonuz yok hafif bilmemne. ordan da foruma yazı yetiştirin :3

biriniz de paraya kıyıp 3 yıldız nittaku top almaz tanesine 30 lira verip.  (vergilerle 45 lira olması ihtimal dahilinde). Makalesini getirdiğim adamın sizin oynadığınız ekonomik muadillerden haberi bile yoktur ki sizi teyit etsin

neyse işinize yarasın da yazı kimi teyit ederse etsin :3

kaç kişisiniz onu bileyim ama. sonra saklandığınız yerden teker teker çıkardığımda valla ben değildim feryatlarını dinlemem. 

şaka bir yana ; senden de böyle bir cevap gelmesi hakikaten kime yazıyorum bu yazıları sorusunu cidden düşünmeme sebep oldu...

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

1 saat önce, swan yazdı:

15 sene çevirmenlik yaptım böyle saçma şey duymadım. referans verdiğim yazı sizi teyit ediyormuş

yahu ben o kadar hatalı hesap yapacak adam mıyım tsuba efendü

bırakacaksınız bu işleri :3

binbir çeşit materyal hala deneniyor zaten o yüzden topun hızlı veya yavaş oluşu da önemli değil şu an. ama yine de balon gibi olsa idi daha hızlı uçmazdı. büyük ihtimalle bu makale yeni plastik topların hissiz olduğundan şikayet edildiği dönemin akabinde;  daha ağır toplar üretildikten sonra yazıldı. hakikaten de ilk çıkan plastik toplar balon gibiydi. hislilerin ortaya çıkması 2 seneyi buldu

paraya kıyın da gerçek turnuva topu alın arkadaşım. ucuz  ucuz toplarla oynuyonuz yok hafif bilmemne. ordan da foruma yazı yetiştirin :3

biriniz de paraya kıyıp 3 yıldız nittaku top almaz tanesine 30 lira verip.  (vergilerle 45 lira olması ihtimal dahilinde). Makalesini getirdiğim adamın sizin oynadığınız ekonomik muadillerden haberi bile yoktur ki sizi teyit etsin

neyse işinize yarasın da yazı kimi teyit ederse etsin :3

kaç kişisiniz onu bileyim ama. sonra saklandığınız yerden teker teker çıkardığımda valla ben değildim feryatlarını dinlemem. 

şaka bir yana ; senden de böyle bir cevap gelmesi hakikaten kime yazıyorum bu yazıları sorusunu cidden düşünmeme sebep oldu...

 

Ne diyeceğimi ne yazacağımı bilemedim, saklandığım yerden de çıkmadım.   Çok net bir açıklama   Bravo Sevan.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Şimdi, swan yazdı:

15 sene çevirmenlik yaptım böyle saçma şey duymadım. referans verdiğim yazı sizi teyit ediyormuş

yahu ben o kadar hatalı hesap yapacak adam mıyım tsuba efendü

bırakacaksınız bu işleri :3

binbir çeşit materyal hala deneniyor zaten o yüzden topun hızlı veya yavaş oluşu da önemli değil şu an. ama yine de balon gibi olsa idi daha hızlı uçmazdı. büyük ihtimalle bu makale yeni plastik topların hissiz olduğundan şikayet edildiği dönemin akabinde;  daha ağır toplar üretildikten sonra yazıldı. hakikaten de ilk çıkan plastik toplar balon gibiydi. hislilerin ortaya çıkması 2 seneyi buldu

paraya kıyın da gerçek turnuva topu alın arkadaşım. ucuz  ucuz toplarla oynuyonuz yok hafif bilmemne. ordan da foruma yazı yetiştirin :3

biriniz de paraya kıyıp 3 yıldız nittaku top almaz tanesine 30 lira verip.  (vergilerle 45 lira olması ihtimal dahilinde). Makalesini getirdiğim adamın sizin oynadığınız ekonomik muadillerden haberi bile yoktur ki sizi teyit etsin

neyse işinize yarasın da yazı kimi teyit ederse etsin :3

kaç kişisiniz onu bileyim ama. sonra saklandığınız yerden teker teker çıkardığımda valla ben değildim feryatlarını dinlemem. 

şaka bir yana ; senden de böyle bir cevap gelmesi hakikaten kime yazıyorum bu yazıları sorusunu cidden düşünmeme sebep oldu...

 

Denemek isteyene kutusu 30 liradan vereyim Nittaku. Nittaku ile oynayan diğerleri ile oynamaz. Bu arada ciddi anlamda pro tur ve dünya şampiyonası topu kullanmış biri olarak gerçek maç topları aldığımız toplara hiç benzemiyor. Sekmesi hissi ağırlığı ( öyle top birden bire durmuyor ) falan gayet iyi. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tsubasa gerekeni yazmış ama madem benim mozartıldığım düşünülüyor, bari ben de topa gireyim. Oysa ben hala, bana bayram vakti çakılan 21 sayfalık araştırmayı sindirmeye çalışıyordum. :)

Gelelim hileli anlatımlara...

Plastik top daha hızlı demiştiniz, kesinlikle değil! Adam da gayet anlaşılır bir ingilizce ile plastik toplar oyunu spinsiz ama daha hızlı oynanmaya eviriyor demiş.

Zıplama konusu ile ilgili kimsenin hiç bir yalancılığını yapmamış olmama rağmen, daha fazla zıplamayı topa spin aldırma eksikliğinden kaynaklandığını fiziksel anlamda çok net söyleyebilirim. Üstünde daha fazla spin ataleti olan bir top, masadan sektikten sonra yukarıya değil de öne doğru bir hareket vektörüne sahip olacaktır. Spini az olan ise yoyo gibi yukarıya doğru sıçrayacaktır.

Yine aynı şekilde sana doğru gelen ve vektörel olarak üzerinde vuruşun ters yönünde spin kuvveti taşıyan bir topa vurduğunuz zaman, daha boş olan topa kıyasla daha yavaş gidecektir. Diğer deyişle plastik toplar bünyesine fazla spin almadığından vurulduğunda daha fazla uçar.

Kısaca, plastik toplar, selüloid toplara göre hem daha az spin alıyor hem de daha yavaş. Ancak oyunu şut atan oyuncuların lehine sübvanse ettiğinden, oynanan oyunu masa başı ve şut oyunu olmaya teşvik ediyor olabilir.

Nittaku toplardan bahis eden cümlelere gelince, üzülerek söylüyorum ki, sizin bu sporu teorisinde, pratikten çok daha fazla teşvik-i mesai ettiğinizi gösteriyor. Lütfen bir Pazar günü elinize bir adet yeni Nittaku top alınız ve bir turnuvaya katılınız! Bakalım değerli rakiplerinizin kaçta kaçı o maçı Nittaku ile oynamayı kabul edecek? Bu topların Bilalden en büyük alıcısı ve fanatiği olarak, maç oynamak için çıkarttığım zaman masanın altına yatıp, “ o top çantaya girmezse buradan çıkmam “ diyen çevik sporcular ile mücadele ediyorum. :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   1 Üye, 0 Gizli, 18 Misafir (Tam liste)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..