Jump to content
Masatenisi.org Forum

Kombinasyon önerileriniz


Misafir

Recommended Posts

Tekrar merhaba arkadaşlar;

8 senedir amatör olarak bu sporu yaptığımı daha önce başka bir konuda belirtmiştim. Ekipman yönünden bu sporun zenginliğinive kullanılan malzemelerin oyuna katkısını forumu inceledikten ve biraz araştırma yaptıktan sonra keşfettim. Şimdi bir konfigrasyon yapmak için bilgi ve önerilerinizden faydalanmak istiyorum.

Oyuncu olarak tam anlamıyla bir looperım. Sert, yumuşak yüksekliğe bakmaksızın masa altı veya üstünden çok sert ve etkili vuruşlarım vardır. Genellikle servislere sert topspinlerle karşılık veririm. Fh. im bu kadar etkili olmasına rağmen bh. im bu derece etkili değildir. Bh. ile dropshot, push vuruşları arasıra da topspin vuruşları yapabiliyorum. Yani bh. vuruşlarda biraz pasif kalıyorum. Fh. ve bh. de topu istediğim yere rahatlıkla gönderebiliyorum. Masa hakimiyetim gayet iyi fakat benim tarzım atak oyuncuların sert toplarını karşılamakta güçlük çekiyorum (Belki de masadan fazla uzaklaşmadığımdandır). Tabii bu saydıklarım raketten rakete farkediyor. Şimdiye kadar hep hazır raketlerle oynadım. Sert lastikli raketlerle fh. deki etkinliğim de (kontrolü) azalabiliyor. Forumdan anladığım kadarıyla yumuşak lastikler de atak ürünler olarak gösterilmiyor.

Atak bir oyuncuyum, defansif yönümü de güçlendirmek istiyorum fakat atak lastik ve tahta alsam kontrolü yitirme kaygım var. Bir de bh. deki zayıflığımı da eklersek bu bilgiler ışığında bana fh de spinli ve bh de kontrollü lastik ve uygun bir tahta kombinasyonu önerir misiniz?

Donıc, tıbhar ve butterfly markalarından bir kombinasyon yapsam uyum ve ebat sorunu yaşar mıyım ve bu markalardan hangi ürünleri önerirsiniz?

Bunları temin edebileceğim bir internet adresi ve Kadıköy' de spinspor adında bir yer var, farklı bir yer var ise adres alabilir miyim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

ben de buradan baya arastirip bir kombinasyon yapmistim!oncelikle istanbulda sanirim kadikoyde olmasi lazim hazerspor var,net adresinden bakip inceleyebilirsin,zaten turkiyede alisveris yapabilecegim fazla bi secenek de yok!...ben cok iyi degilim ama sana sunlari soyleyebilirim!backhandine bir kisa tirtil lastik takarsan(buradan spin yapmamayi kabul etmen lazim) kontrolun artar,topspinleri karsilama yuzden artar,ustelik guc vuruslari yapma olanagin da var...forehande ise donic quattro adli lastigi kullanman hem kontrollu hem de spinli bir oyuna olanak verir!yine desto f3 lastigi de cok populer bir lastiktir...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Şimdi yazdıklarından anladığım kadarıyla kafamda iki seçenek oluştu. Onları söyleyeyim.

Birincisi, kontrollü elastik allround bir tahtanın (stiga allround classic, donic waldner allplay, joola k-all, tibhar allround classic) ön yüzüne tercihan (yumuşak+) ya da (orta-) sertlikte süngerli 1,5-1,8 mm kalınlığında spin ve şut atabilen bir lastik (donic vario cooper soft, vario soft, coppa, butterfly sriver el, tibhar rapid) ile arka yüze ön yüze taktığının aynısı ya da sünger kalınlığı biraz daha düşük olanı. Tırtıl ya da anti spin düşünmek için erken. Denemeden almamak gerek. Elinin tersini (backhand) de geliştirmeye çalışman gerek, az gelişmişliğine uygun ekipman aramak yerine. Zaten büyük olasılık verdiğin sayıların çoğu tersine atılan toplardan kaynaklanıyordur. Daha esnek ve yumuşak tahta masaüstü spinli oynamak için ve blokların masaya düşmesi için iyidir. Görece sert sünger ise atışlarına güç katmak ve atış açısını rakibe avantaj sağlamayacak şekilde ortanın altı düzeyde tutmak için iyidir. Sert süngerli lastiklerin blokları ve şutları daha saldırgan olur buna karşın daha az hislidir ama daha az kontrollüdür diyemem çünkü rakipten gelen spinden daha az etkilenir yumuşak süngerli lastiğe göre.

İkincisi, daha sert yüzeyli yine allround (all+) bir tahta (butterfly grubba carbon, tibhar IV-L, donic alpelgren allplay, waldner dicon, bu arada mahmuthan'ın yerli tahtası d.m.o.r special'ın daha hafifletilmiş versiyonu çıktıysa o olabilir) üzerine yumuşak lastikler (donic coppa tagora, coppa tenero, quattro, sriver fx, rapid soft) kullanabilirsin. Yine düze (forhand) ve terse (backhand) farklı kalınlıkta sünger kullanabilirsin. Sünger kalınlığı arttıkça spin ve hız artar ama kontrol azalır. Özellikle şut için sünger kalınlığı çok fazla olmamalıdır. İleri derecede spin oyuncuları kalın sünger tercih ederler. Sert tahta blok ve şut için, yumuşak lastik spinli vuruşlar için iyidir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Serdar arkadaşım, benim önerim şöyle: İlk kez performans tahtası ve lastik alacaksan önce en popüler ve en çok tercih edilen bir all+ tahta ile yine en çok kullanılan ve bilinen lastikleri 2mm kalınlıkta alıp bir süre kullanman. Böylece kafanda bir standart oluşmuş olur. Sonraki zamanlarda denediğin çeşitli ekipmanlar sana kendi ekipmanın ile onlar arasında iyi ile kötüyü ayırmanda yardımcı olur. Önce normalin ne olduğunu bilmek gerekir, bunu bilmezsen senin için uygun olanı asla bulamazsın ve yüzlerce lastik ve tahta içinde o mu şu mu diye gidip gelirsin:-) Handle ve head yönünden gözüne hoş gelen all+ bir tahta üzerine her iki tarafa da aynı kalınlıkta (örn. 2mm) Sriver EL ya da L öneriyorum sana. Bunu en az 6 ay kullan ve kendi oyun gücün, zayıf olduğun ya da güçlü olduğun taraflar ortaya çıksın. Bundan sonra oynadığın kişilerin ekipmanını da dene. Ondan sonra ne yapacağını eminim herkesten daha iyi bilirsin. İyi maçlar, kolay gelsin....:-)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Güven ve Tanju arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Kendi isteğim zaten Sriver el almaktı sizin önerilerinizde bu yönde olduğu için fh. ime mutlaka sriver el alıcam. Yalnız ilk yazımda belitmediğim şut yüzde ve sertliğimin de yüksek olduğu ve şuta dayalı bir oyuna yatkın olduğum. Güven arkadaşımın önerisinde fazla kalın sünger kullanmamın şut ile ters orantılı olacağı yönde bir yorumu var. Sriver El için 2,00 lık bir sünger bana uyar mı? yine arkadaşımın önerdiği sert yüzeyli Tıbhar IV-L ile bh için donic vario cooper soft kombinesi hepsi farklı markalar (butterfly-Tıbhar-donıc) olduğu için uyum ve ebat sorunu yaşar mıyım?

Yarın en geç pazartesi yeni kombinasyonu kesin alıcam, değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Güven ve Tanju arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Kendi isteğim zaten Sriver el almaktı sizin önerilerinizde bu yönde olduğu için fh. ime mutlaka sriver el alıcam. Yalnız ilk yazımda belitmediğim şut yüzde ve sertliğimin de yüksek olduğu ve şuta dayalı bir oyuna yatkın olduğum. Güven arkadaşımın önerisinde fazla kalın sünger kullanmamın şut ile ters orantılı olacağı yönde bir yorumu var. Sriver El için 2,00 lık bir sünger bana uyar mı? yine arkadaşımın önerdiği sert yüzeyli Tıbhar IV-L ile bh için donic vario cooper soft kombinesi hepsi farklı markalar (butterfly-Tıbhar-donıc) olduğu için uyum ve ebat sorunu yaşar mıyım?

Yarın en geç pazartesi yeni kombinasyonu kesin alıcam, değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

 

Butterfly lastikler için sünger kalınlıkları 1,9 - 2,1 şeklindedir.Sünger kalınlığı arttıkça hız artar,azaldıkça hız azalır yani bir doğru orantı söz konusudur.Masa tenisinde şut hızla alakalıdır.Maç içinde,masa içi sıkça şut oynuyorsanız ki bu yanlış bir oyun tarzıdır bana göre ,max. gibi kalın süngerli lastiklerden kaçınmalısınız.Neden masa içi şut yanlış bir oyun tarzı derseniz;

1)Rakibin topu karşılama oranı,spinli bir topu karşılama oranına göre daha yüksektir.

2)Sert şutlar spine nazaran, oyunda topu içeri atabilme yüzdenizi düşürür.Buda daha fazla hata demektir.

3)Spinli toplara yapılan bloklar şutla gelen spinsiz nötr toplara yapılan bloklara oranla daha zordur.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hocam bir de şu kombinasyonun uyumu (marka farklılığı yönünden) ve ebat sorunu olur mu?

Konusunda cevap alsam...

 

 

Önemli olan hangi markayla daha iyi oynadığın değil hangi tarz lastiklerle iyi oynadığındır.Ebat sorununa gelince pek anlayamadım ne demek istediğini?Sonuçta tüm lastiklerin ebatları standart (sıfır lastik için geçerli).Tahtaya göre kesiyorsun ve yapıştırıyorsun,hepsi bu.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

8 senedir bu sporu yapıyorsan şimdiye kadar backhand vuruşlarının çoktan iyi derecede gelişmiş olması lazımdı. Demek ki doğru teknik kullanan iyi oyuncularla pek karşılaşmadın. Neyse, usta oyuncular her türlü ekipmanla oynayabilirler, bir iki vuruştan sonra raketin nabzına göre şerbet misali anlatabildim mi:) Hızlı tahta alırsan hızlı lastiklere hiç bir zaman geçemeyebilirsin. En iyisi all+ ile başlamak, buna kombine edeceğin lastikleri oyunun geliştikçe hız yönünde artıracak şekilde değiştirirsin. Bir de daima senden daha iyilerle oynamaya çalışmalısın. Senden kötü oynayanlar ile sadece antrenman yapsan yeterli. İnsan yenile yenile yenmesini öğrenir diye boşuna dememişler. Son olarak, herhangi bir tahta ile lastik markası arasında uyum sorunu söz konusu değildir, genellikle sert tahta-yumuşak lastik veya allround tahta-hızlı lastik kullanılır. Tabi bu kadar çeşitli ekipmanlar birbiri ile farklı şekillerde de kombine edilebilirler. Dünyada söz sahibi ustaların bile sert tahta-hızlı lastik kullandıklarına nadiren rastlıyoruz (internet sayesinde ben de çok şey öğrendim!). Ebat sorununa gelince lastikler kare şeklinde oluyor, bunu masa tenisi zamkı ile yapıştırıp tahtana göre kesiyorsun. Ama kullanılmış lastik alırsan senin tahtana küçük gelebilir tabi. Büyük gelirse kenarlarını düzeltirsin sorun olmaz. Bütün bunları anlatırken ustaların fikirlerine de saygım sonsuzdur. Yanlışlarım olabilir, daha iyisini bilenler ilgi gösterip bu tür sorulara ayrıntılı yanıtlar verirlerse forum kalitesinin yükseleceğini umuyorum. ;):

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Murat ve Tanju hocama ayrıntılı bilgiler için teşekkür ediyorum, gerekli bilgileri tam anlamıyla topladım yarın spinspor ve hazerspora gidip ekipmanlarımı alacağım. Bilgilerini benimle ve forumla paylaşan herkese tekrar tekrar teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tekrar merhabalar;

Ekipmanlarımı aldım. İlk kez profesyonel ekipman kullandığım için biraz garipsedim ama yavaş yavaş alışacağım sanırım. Bugün raketimi denemek için oynadığım arkadaşlardan bir çok değişik falsolu kısa servisler attı. Çözebildiklerimi karşıya kısa olarak bıraktım ama yarıya yakını ya fileye takıldı yada yandan dışarı çıktı. Bu servisleri nasıl bir teknikle atıyorlar? Raket ve lastik bu tarz servis kullanımı ve karşılamasında ne derece etkili ve dolayısıyla hangi tarz lastikler (yumuşak-sert, ince-kalın) bu tarz servis atmada daha başarılı? Bu servis problemleriyle alakalı bir video linki ve yazılı bir bilgiye ulaşabileceğim (forumu ve siteyi inceledim) bir linkle beraber varsa tavsiyelerinizi de yazarsanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Servis karşılamada önemli olan topa verilen falsoyu iyi okuyabilmektir. Her tip servis karşılana bilir fakat topu sadece karşı masaya atmak yetmez, rakibe avantaj sağlamamalıdır. Ekipmanda kusur arıyarak bu sorunu çözemessiniz. Aşağıdaki adreste teknik öğrenebileceğiniz yeterince link mevcut.

 

http://www.masatenisi.org/forums/index.php?showtopic=1902

 

İyi çalışmalar.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 76 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..