Jump to content
Masatenisi.org Forum

Alışkın Olduğumuz Lastik Tipi İle Oynamak


Guest Xtremetawsan

Recommended Posts

Uzun yıllar Sriver (Eski Duzlerden) ve butterfly tahta ile oynadıktan sonra 10 yılı aşkın aradan sonra tekrar oynamaya başlayınca ucuz olduğu için çin lastiklerinden alıp tekrar başlamıştım, yaklaşık 7-8 aydır dün, HakanKırık tan Tsp lastikleri alana kadar ne oynadığım oyundan keyif aldım nede yıllar önce yapabildiğim spinleri şutları yapabildim çinli lastik ile. Dün tsp ile (ki oldukça eski bir lastik) oynayınca ohbe masatenisi varmış dedim :) Buradan çıkan sonuç: Birdaha çinli lastiklere 5mt den fazla yaklaşmak yok, en iyisi bile eski bir avrupa/japon lastiğinin yarısı olamıyor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

ahmete katılıyorum, çin lastikleri ( en iyi olduğu savunulan dhs ve friendship de dahil) hiç bir avrupa/japon lastiği kadar performans vermiyor, galiba fiyat/performans oranını masa tenisindeki ekipmanlara uygulamak yanlış olur, al malın iyisini çekme kaygısını, şu an öğrencilerimin hepsinde kullanmakta olduğum çin ekipmanlarını değiştirme aşamasındayım ve performansları inanılmaz ölçüde artış gösterdi, çin ekipmanlarını ancak hobi amaçlı oynayanlara öneririm (naçizane görüşüm)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Elbette çin lastikleri ile iyi oynayanlar vardır ama hızdan vazgeçtim masadan orta mesafe uzaklıkta bile karşıya top göndermek ayrı bir sanat gerektiyordu.

 

Selam.

 

Çin lastiklerinde (tutuculuğundan dolayı) masadan uzaklaştıkça isabet oranı düşer.

Ama ben masa üstü oynadığım için "backhand"imde kesme ve spinlerde kullandığım çin lastiklerinden memnunum.

Kısacası bence masa üstü blok, kesme ve spinlerde çin lastikleri oldukça başarılılar.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bu oyun stilinize göre değişir. Çin lastikleriyle müthiş oynayanlar da var (en başta Çinliler). Onlara sorsanız avrupa/Japon lastikleri için muhtemelen aynı şeyi söylerler.

 

Çin ve Avrupa/Japon lastikleri arasındaki temel fark spin üretme yöntemlerindedir. Sriver, Coppa, Mark V ve benzeri Avrupa/Japon lastikler genelde yumuşak ve orta sert arasında değişen süngerlerin üzerine yapıştırılmış ince, elastik ve yapışkan olmayan üst lastikten oluşur. Top lastiğe çarptığında süngerin yumuşaklığından dolayı lastiğin içine gömülür. Lastik topu kavrar ve bu sırada raketin hareketi ile oluşan sürtünme ile "mekanik bir spin" elde edilir.

 

:thup::alkis:

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bence bu konu tamamen kişisel tercih ve oyun tarzıyla ilgili. Yaptığınız idman, fiziksel kapasiteniz, vuruşları yapış biçiminiz, uzak/yakın oynayışınız hepsi önemli. Solüsyonsuz Çin lastikleriyle güç üretmek kolay değil. Genelde doğru hareketi doğru zamanda yapma mecburiyetiniz de Çin lastikleriyle artar. Küçük hareketlerle spin filan çekilmiyor. Bir yerden sonra da onu beden zor kaldırıyor. Ama herşey OK ise orta çıkan spin şaşırtıcı. Bunları zaten videolarda binlerce defa gördük. Kullanmasını bilenin elinde FH'de bir H3 veya benzeri bir lastik inanılmaz etkili. Servislerden, itmelerden bahsetmeye gerek bile yok zaten. Öte yandan Timo kardeşimin "chicken wing" forehand vuruşunu bir Çin lastiği ile yaptığını düşünemiyorum.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Çin lastiğiyle hız ve spin üretmek için bileğinizi kullanıp topu fırçalamanız gerekiyor. Avrupa lasitkleriyle de topa tokat atmanız lazım. Biz tokat atmaya, avrupa stili oynamaya alıştığımız için çin lastikleri garip ve yavaş geliyor. Topa tokat atanlar çin lastiğini deneidkten sonra hep "sert, hissiz ve atmıyor" diyor. Ben yani başlayanların stiline bakıp ona göre ya çin ya avrupa lastiği öneriyorum. 1.9mm süngerli dhs h3 benim için oldukça hızlıydı. Hem de tahtam all+ olan bir yasaka extra idi. Ama ben topu fırçaladığımdan çok yüksek hızlarda vuruş yapabiliyordum. Topu fırçalayan bir lig oyuncusuna h3 denettirdiğimde bu lastik bryce'tan hızlı demişti. Size komik gelebilir ama bileğini kullanıp topu fırçalayan herkes çin lastikleriyle istediği hızı elde eder. Avrupalılara top göstermeyen çin milli takım oyuncularının tamamı forehandlerinde çin lastikleriyle oynuyor. Siz o oyuncuların raketlerini alıp oynasanız şok olursunuz. Bizim süper ligde oynayan çinliler de çin lasitği kullanıyor aldıkları sonuçlar da ortada. O yüzden çin lastikleri size uygun değilse onları kullanmayın olsun bitsin. Ama lütfen bırakın da tekniği çin lastiğine uygun olanlar istedikleri lastikle oynasınlar. Bunun performansla bilmemneyle alakası yok tamamen teknikle alakalı.

 

Sayın Tsubasa

Çin lastikleri konusun oynamadığım için hiç bir bilgim yok,sizin topu fırçalama hızı dediğiniz raketten çıktıktan sonraki hızındanmı ,yoksa masaya değdikten sonraki hızdanmı bahsediyorsunuz,bilgi açısından soruyorum.?

 

Sizin yazılarınızı okumak bilgilenmek açısından çok verimli oluyor.Yazılarınızı her zaman bekliyoruz.Sizin forumda bizlere kızarak yazı yazmıyacağım diye bir lüksünüz yok, gençlere bilgi birikiminizi aktarmanız ,yön vermeniz gerekir.Kendi adıma sizi forumdan uzak görmeyi düşünemiyorum.

Saygılarımla.

 

KTM

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yeni başlamış/başlayacak arkadaşlara sesleniyorum. 20 hastalığa deva Çin mucizesi lastiklerden sakınınız. Oyunu Avr/Japon lastikleriyle oynayarak öğreniniz. Kendinizi geliştirin. Sonra isterseniz doktoranızı Çin lastikleriyle yapın. Topa etkileri çok farklı çünkü. Ben şu an kullandığım çin lastiğini söküp şapşakta kullanmayı düşünüyorum. At sineklerinin kabusu olucam.

 

ongun arkadaşım, ben tam tersini düşünüyorum yeni başlayan arkadaşların raketlerinin bir yüzünde çinlastiği (ki ben Fh yüzünde)olmasından yanayım. Nedeni de TSuBaSa üsdadın çok güzel anlattığı (çok teşekkür ediyorum) topu fırçalama olayı.. Topu daha iyi fırçalama kabiliyetini kazanmada ve geliştirmede çin lastiklerinin çok etkili olduğu kanısındayım..

Biz Bryce lastikle tanışmadan yada kullanmadan önce H2 ve H3 lastikle tanıştık ve kullandık. Bryce lastik için çok hızlı, iyi atıyor çok atıyor diye yazılar okuyordum ve greçektende çok merak ediyordum, ayrıca yorumlara bakarak bu lastik bize çok hızlı gelir kontrol edemeyiz diye düşününüyordum. Yanlız Bryce lastiği deneyince çok şaşırdım bana anlatıldığı gibi hızlı gelmedi hatta öğrencim de denedi : hocam bu lastik bryce mı dedi. Çokta abartılı hızı yokmuş diyede şaşırdı. Bunun nedenlerinden birisi bizdeki çoğu tahtanın bir yüzünde çin lastiği var özelikle H3 - H2 ve Friendship olması.. Bol solüsyonla Bryce lastik kadar verim aldığımızı söyleyebilirm. Gerçekten H3 ve h2 Kullandıktan sonra Bryce bize çok hılzı gelmemişti..

Oldukça hesaplı lastikler özellikle yeni başlayanların kullanmasını tevsiye ediyorum. Spin çalışmasında, kesmelerde ve oyun açmalarda ben çin lastiklerinden çok verim aldım. Yeni başlayan arkadaşlarında verim alacağına inanıyorum.

İki çin lastiği, bir avrupa lastiği fiyatından daha ucuza geliyor :D:

 

Selamlar,

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

İmzamdan da gördüğünüz gibi şu an avrupa lastikleri kullanıyorum. Çünkü shakehand oynuyorum ve o shakehand stilini klasik topa tokat atma şeklinde benimsemiştim. Şimdi de değiştiremiyorum. Ama penhold oynarken de forehandimde kesinlikle çin lastiğine ihtiyaç duyuyorum. Eğer oyununuzu hız değil spin üzerine kuruyorsanız çin lastikleri işinize yarayabilir. Ama H3 dışında neredeyse tüm çin lastikleri bana fazla sert geliyor topu pek hissedemiyorum. Galiba bileğimi yeterince kullanamıyorum. O yüzden "şu lastik iyi, şu lastik kötü, şu tahta iyi veya kötü derken kendi oyununuzu ve daha önce ne ekipman kullandığınızı yazıp cümle içinde e bolca "bence" kelimesini kullanmamız lazım. Çünkü masatenisinde kesin doğrular maalesf yok. Herkesin doğrusu başka oluyor....

 

Çünkü masatenisinde kesin doğrular maalesf yok. Herkesin doğrusu başka oluyor....

 

İşin özü bu cümlede yatıyor.Yazmaya devam Sayın Tsubasa genç nesil tecrübeye ekipman bilgisi yüksek olan forum arkadaşlarından(genç yaşlı yok forum da herkez eşit,sadece tecrübeli veya tecrübesiz arkadaşlar var) yararlanıp kendi doğrularını böyle bulacaklar.Tecrübe aktarıldıkça değer kazanır,algılama hızlanır ,herkez kazanır.

 

Saygılarımla

 

KTM

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Konuyu açtığımda bu kadar uzun bir topik olmasını beklemiyordum, kişisel düşüncelerimdi, DHS G888 lastikleri ile elbette spin çekebiliyordum hem fh, hem bh yavaş olsada etkili spinler yapabiliyordum ama, Sriver ile yıllar önce her zaman yapabildiğim ama G888 ile bir türlü yapamadığm şeyler vardı. Örn. rakipten gelen spine karşı spini asla tutturamadım ya fileye ya dışarı, dün TSP ile oynamaya başladıktan yarım saat sonra gelen spinlere karşı spin ile cevap verebilmeye başladım. Yada masadan uzakta kaldığımda bir türlü topları istediğim hız ve eğimde gönderemiyordum, onu da yapabilir hale geldim, bu da bana keyif verdi.

 

Sonuçta bu yaştan sonra avrupa şampiyonu olmayacağıma göre hedef oynadığım oyundan keyif alıp istediğim oyunu masaya yansıtmak, amaç sırf maç kazanmak olsa hazır raketlerde benim işimi görür uzun kesme rallileriyle sıkıcı bir şekilde de sayılar alınır. Yada bh ye tırtık takılarak iyice işin cılkı çıkarılabilir :)

 

Not: Yazanlar tamamen kişisel görüşlerimdir. Kesin doğru diye iddiam yoktur.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

sevgili tanju abi sen beni galiba yanlış anladın, ben pahalı olan iyidir demek istemiyorum, kc'nin var bir kerameti ki bu kadar pahalı satılıyor, benim çocukların yaşları 10-14 arasında değişiyor, çin lastiklerinin genelde ağır ve sert olması oyunlarını olumsuz yönde etkiliyor. kombi değişimleriyle şu anki oyunlarından çok çok memnunum, bana gelecek olursak bir çok çin tahtası ve lastiği kullandım, ama uzun vadede hiçbirisine devam etmedim, tahtaların sap ve boyuın kısmı bir anormal, lastikler çok sert ve ağır, diğer lasikler biraz pahalı ama hem daha uzun süre dayanıyor hem de beklentilerimi karşılıyor, daha ne istiyebilirim ki???

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Merhabalar,

 

gerçi Çin kullanmadım şu ana kadar ve kullanmam herhalde.

Fakat konuyu açan Ahmet arkadaşımın Çin'den vazgeçmesi beni de çok mutlu etti.

FH top spinlerime blok veya karşı spin yapabilir hale geldi ve oyun kalitemiz arttı.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bir çok yazıda "çocuklar için" ifadesi geçtiği için bu konuda fikrimi söylemek istedim.

 

İyi çalıştırıcılar yeni başlayan çocukları daima topu az tutan lastiklerle başlatıyorlar. Avrupa/Japon türü lastiklerin spini en az olanlarıyla. Bunun amacı ilk olarak iyi şutop yapmayı öğrenmeleri. Spini öğrenme aşamasına gelince farklı bir lastiğe geçirtiyorlar.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Birçok arkadaştan konu ile ilgili düzgün ve doğru bilgiler gelmiş. Tam Ertan Beyin yazdıklarına benzer birşey yazacaktım ki, kendisi benden önce davranmış...

Yeni yetişen genç oyuncuları öncelikle hafif malzemeler ve az spinli lastiklerle oynatmak en iyisidir. Bir oyuncu öncelikle düz vuruşları öğrenmeli ve yeteneği ve kabiliyeti ölçüsünde de ileride istediği tarz spinli lastiğe -antrenörününde yönlendirmesiyle- geçiş yapmalıdır veya ilk kullandığı lastiğini hızlandırmalıdır.

Çin lastiği konusunada değinecek olursam Çin lastikleriyle ilgili doğru lastik yada yanlış lastik demem yanlış olur. Ama basit tabirle çin lastikleri ne kadar ucuz ise ömürleride o kadar kısa olduğu gerçeğidir. Hemen hemen her tarz lastiği denedim ve denemeye devam ediyorum. Raketimin bir tarafında kullandığım japon üretimi lastiğin kullanım zamanıyla rahatlıkla 2-3 tane çin lastiği eskittiğimi söyleyebilirim. Çünkü çinliler hem lastikte hemde süngerde tam bir randıman ve dayanıklılık yakalayamıyorlar. Buda özelliğini çabuk yitirmelerine yol açıyor. Aslında bu aynı çok para vererek kaliteli bir ayakkabı alıp uzun süre onu kullanmayı tercih eden arkadaşla, "o kadar para verip uzun süre aynı ayakkabıyı giyeceğime o paraya daha kalitesiz 3 çift değişik ayakkabı alıp değiştire değiştire giyerim daha iyi" demeye benziyor. Tabii ki, daha çok para verdiğiniz ürünün çeşitli özellikleri var ancak sonuçta hepsi yürümeye yarıyor. Önemli olan nasıl bir düşünce yapısıyla tercih yaptığınız...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bence Çin lastikleri daha çok dayanıyor. Avrupa/Japon lastiklerinin genelde üst lastikleri ince, süngerleri de yumuşak olduğu için en ufak bir darbede lastik vurduğunuz yerden kopuyor. Çin lastikleri kalın olduğu için kolay kolay bir şey olmuyor.

 

Lastik yüzeyinin eskimesi de bence aynı şekilde. Bende eskiden kullandığım en az 4-5 senelik bir çin lastiği var yüzeye dokunduğunuz zaman hala üzerine reçel dökülmüş gibi elinize bile yapışıyor.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Ben de bir şeyler eklemek isterim bu çin lastikleri konusunda. İlk 5 sırayı alan bu çinliler piyasadaki çin lastiklerini kullanmıyorlar. Onlara hiçbir yerde bulamayacağınız milli versiyonları geliyor. İnanılmaz bir şekilde o lastiği solüsyonla öyle bir hale getiriyorlar ki lastik Hurricane 3 olmaktan çıkıp bryce gibi birşey oluyor. Belki 1-2 antrenman sonra onları daha alt seviye oyunculara veriyorlardır belki de kaldırıp atıyorlardır.

 

Size başka bir örnek daha vermek isterim. Antrenman yaptığım yere daha önce tanımadığım biri geldi tahta gergely, üstünde de sriver fx var uzun süre hiç yapıştırmamış daha doğrusu oynamamış. Raketi sektirdiğimde neredeyse hiç atmıyordu biraz abartılı olacak ama hazır raket gibi bir şeydi. Öyle hızlı tahtalar üzerine brycelar da gördüm onlar da atmıyordu. Verin bana sriver fx 2.1 leri allround tahta üzerine yapıştırayım siz o zaman atmayı görün.

 

Sonuç olarak çin lastiklerini kullanacaksanız yapıştırma tekniğini de çok iyi bilmelisiniz öbür türlü hiç bulaşmayın derim fileye de takarsınız servis de yersiniz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Haklısınız... japon lastiklerinin genelde kenarları (bendekilerde hahil) dökülürken çin lastiklerinde bu olay pek olmuyor. Ancak benim kısmetime mi nedir bilmiyorum ama birkaç değişik lastiğini denediğim Friendship Süper FX lastiklerin üst yüzeyini kazara bir yere sürsem veya masaya çrpsam eski rengi anında değişip mat bir renk halini alıyordu ve bir daha düzelmiyordu. Buda çok kötü duruyor ve o bölge bir daha eski haline dönmüyor..

Daha öncedende yazmıştım.. Mesela H3 serisi lastiklerden memnunum ve iyi dayanıyorlar diye yazmıştım ama onlarında fiyatı avrupa lastiği gibi.. Belkide onlarda teknolojilerini bir adım daha ileri taşıdılar ve daha dayanıklı hale geldiler ancak ben birkaç lastik denememden sonra vazgeçmiştim...

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Ben de bir şeyler eklemek isterim bu çin lastikleri konusunda. İlk 5 sırayı alan bu çinliler piyasadaki çin lastiklerini kullanmıyorlar. Onlara hiçbir yerde bulamayacağınız milli versiyonları geliyor. İnanılmaz bir şekilde o lastiği solüsyonla öyle bir hale getiriyorlar ki lastik Hurricane 3 olmaktan çıkıp bryce gibi birşey oluyor. Belki 1-2 antrenman sonra onları daha alt seviye oyunculara veriyorlardır belki de kaldırıp atıyorlardır.

 

Size başka bir örnek daha vermek isterim. Antrenman yaptığım yere daha önce tanımadığım biri geldi tahta gergely, üstünde de sriver fx var uzun süre hiç yapıştırmamış daha doğrusu oynamamış. Raketi sektirdiğimde neredeyse hiç atmıyordu biraz abartılı olacak ama hazır raket gibi bir şeydi. Öyle hızlı tahtalar üzerine brycelar da gördüm onlar da atmıyordu. Verin bana sriver fx 2.1 leri allround tahta üzerine yapıştırayım siz o zaman atmayı görün.

 

Sonuç olarak çin lastiklerini kullanacaksanız yapıştırma tekniğini de çok iyi bilmelisiniz öbür türlü hiç bulaşmayın derim fileye de takarsınız servis de yersiniz.

 

Ali'cim bahsettiğin Çinliler anormal solüsyon kullanıyor da Avrupalılar 2 kat sürüp mü oynuyor sanki. ben Timo Boll'ün 10-12 kat sürdüğünü bile duydum. Zira kendisi Sriver'ın normaliyle değil Kawatsuki ile oynuyor. Şu cümlene de hiç katılmadığımı belirteyim. "çin lastiklerini kullanacaksanız yapıştırma tekniğini de çok iyi bilmelisiniz öbür türlü hiç bulaşmayın derim fileye de takarsınız servis de yersiniz". Fileye takan da servisi yiyen de oynucudur. İyi yapıştırmak nasıl oluyor da servis yemeyi engelliyor?

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Çin lastiğinden memnun kalmak tamamen oyun tarzı ile alakalı, elbette çin lastiği ile de spinler çekilebilir, çok etkili kesmeler yapılır ama kullandığım bir iki model şu an kullandığım oldukça eski tsp nin yanına yaklaşamaz performans olarak, bunda benim oynadığım oynamaya çalıştığım oyun tarzınında etkisi var, maç esnasında uzun spin/şut rallileri yapmayı seviyorum, ilk fırsatta oyunu açıp uygun olan hemen her pozisyonda spin ve şut; bunları yaparkende yıllar önce aldığım eğitimden dolayı topları fileye oldukça yakın yaylar çizen spin ve mümkün olduğu kadar fileye yakın fazla sıçramayan şutlar halinde göndermeye çalışıyorum dhs888 ile bunları tam anlamıyla gerçekleştiremiyordum, maçları kaybetmek sorun degil raketle mücadele etmekten oyundan keyif alamaz hale gelmiştim.

 

Fileye takan da servisi yiyen de oynucudur. İyi yapıştırmak nasıl oluyor da servis yemeyi engelliyor?

 

Tsp ile oynamaya başladıktan 15dk yarım saat sonra spinler hızlandı, isabet oranı arttı, bh spin ve şutlar daha etkili gitmeye başladı, 15 dk da oyunumuz gelişmeyeceğine göre lastiğin etkisini küçümsememek gerek.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yıllardan beri Çin lastiği(frienship RITC) kullanıcısı biri olarak bir kaç noktaya değinmek istiyorum. Ben bu lastiği bh'de kullanıyorum.

 

1- Bu lastiği kullanacak oyuncu masadan kesinlikle açılmayacak. En iyi performansı masa başındadır.

2- Temposu düşük, kontrolu çok yüksektir.

3- Çok iyi top spin, kesik ve blok yapılır, toplar rakibi rahatsız eder.

4- Yapışkanlılık özelliğinden dolayı topu itmelerde ve blok basmalarda toplar kesik gider ve rakibe hata yaptırır. Hemen hemen en boş attığınız topta dahi biraz kesik vardır.

5- Lastiğin ömrü uzundur, sadece yüzeyini naylon bir koruyucu ile iyi muhafaza etmek gerekir.

 

Avrupa lastiğimi yoksa Çin lastiğimi tercihi için ise oyuncu deneyerek karar verecektir.

 

Saygılar,

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 1 Gizli, 11 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..