English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

TOPSPIN'E KARŞI FOREHAND TOPSPIN

Dimosthenis E. Messinis Ph.D.

Aşağıdaki yazı Table Tennis: From A to Z kitabından alınmıştır.
Copyright © 1998, by Dimosthenis E. Messinis Ph.D.

Masa Üzerinde Forehand topspin tekrarı

Ofansif oyuncular forehand veya backhand topspin i çabuk bir şekilde geri göndermek için bu vuruşu kullanırlar. Bu vuruş ileri seviye teknik bilgi ve kas-sinir sistemi koordinasyonu gerektirir. Bu vuruşun doğru yapılabilmesinin anahtarı raketin açısı ve topla temas sırasındaki iyi zamanlamadır.

Bu vuruşu yapmanın ideal pozisyonu masadan 40-45 cm uzaktadır. Vücut temel hazır olma pozisyonundadır. Top gelirken oyuncu hafifçe sağa doğru döner ve raketini bel hizasından biraz daha aşağıya indirir (resimler a-d). El hafifçe bükülmüştür. Bu pozisyondan sağ elin saat aksi yöndeki hareketi başlar. Topun üst kısmı ile temas, top zıpladıktan sonra yükselme başlangıcında yapılır (resimler e,f). Top ile temas sırasında raketin açısı yaklaşık 50o dir. Vücut ağırlığı vuruşa yardım etmek için ön taraftadır. Tüm hareket hızlı bir şekilde yapılır.

Masadan uzakta forehand topspin tekrarı

Bu vuruş oyuncu masadan yaklaşık 3-4 m uzakta iken forehand veya backhand topspin e karşılık vermek için yapılır. İleri seviye teknik bilgi, kas-sinir sistemi koordinasyonu, iyi zamanlama ve mesafe hissi gerektirdiği için zor bir vuruştur. Vücut pozisyonu hızlı forehand top spin vuruşu ile aşağı yukarı aynıdır. Bacaklar bükülür ve omuz genişliğinden daha fazla açılır ve sağ el hafifçe bükülür. Top gelirken oyuncu sol bacağını dönme ekseni olarak kullanarak vücudunu sağ tarafa döndürür ve vücut ağırlığını sağ bacağı üzerine geçirir. Sağ kol gerilir ve raket sağ dizin arkasına ve seviye olarak altına getirilir. Bu pozisyonda iken sağ kolun saat aksi yönündeki hareketi başlar. Hareket hızlı forehand topspin e benzer fakat farkı raket açısının daha fazla olması ve kol hareketinin başın önünde göz seviyesi altında durmasıdır. Top ile temas, top zıpladıktan sonra en yüksek noktadan düşmeye başlaması sırasında yapılır. Sol kol vücut hareketini takip eder ve dengeyi korumaya yardımcı olur. Vuruş sırasında vücut ağırlığı kol hareketini desteklemek için öne doğru aktarılır. Sağ kol hareketinin hızı oyun stiline ve topun hızına bağlıdır.

Copyright © 1998,1999, by Dimosthenis E. Messinis
Tercüme :

 

Son güncelleme tarihi : 06 Kasım, 2002

Copyright © 2001-2006 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :