English

 Masa tenisi forumuna katılın, fikirlerinizi belirtin

 

  Altın Web Ödülü

Ankara'da

Masa tenisi Dersi verilir.

Ayrıca herkese oynama imkanı.

Tufan Yalçın

yalcin.tufan@gmail.com


 

FLIPPING : KISA TOPLARA ATAK YAPMA YÖNTEMİ

Larry Hodges

Flipping, masa üzerinde iki defa zıplayacak kadar kısa olan toplara yapılan agresif bir vuruş şeklidir. En yaygın olarak kısa servislere ve kısa itme/kesme toplara karşı yapılır. Backhand tarafında hemen hemen hızlı ve spinli  backhand vuruşuyla aynıdır. Forehand tarafında ise farklıdır.

Flip vuruşu çapraz, düz karşıya veya ortaya doğru yapılabilir. Etkili olması için rakibin zayıf tarafına doğru yapılmalıdır (genelde rakibin backhand tarafına), fakat agresif vuruşlarda hata payını azaltmak için çapraz olarak masanın uzun köşegenine doğru yapılmalıdır. Ortaya (rakibin dirseğine) yapılan vuruşlar da rakibi forehand/backhand vuruşu açısından kararsız bırakabileceği için çok etkilidir.

Bu vuruş kısa toplara karşı yapılır. Bu kısa top forehand tarafına geldiyse bu topa yetişmek zor olabilir. Bu yüzden yaklaşma ayak hareketini de öğrenmeniz gerekir.

BU VURUŞ NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Forehand tarafına gelen kısa bir topa hızlı ve spinli forehand vuruşu da yapabilirsiniz fakat önünüzde masa engeli olduğu için zor olabilir. Flip vuruşu ise daha kolay ve daha şaşırtıcı bir vuruştur. Fakat bu vuruşu aşırı bir şekilde de kullanmamalısınız; sadece rakibe arada bir bu vuruşu yapabileceğiniz tehdidini vererek diğer vuruşlarınızın daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz. Çok fazla flip vuruşunun etkisi rakip alışacağı için azalır.

VURUŞUN YAPILMASI

Rakibiniz kısa servis veya kısa itme/kesme yaptığı zaman bu vuruşu yapmak için topa yaklaşmanız gerekir. Masa üzerine doğru eğilirseniz dengeniz kaybolur ve özellikle de kısa boyluysanız kontrollü vuruş yapma şansınız azalır. Uzun boylu oyuncuların bile iyi vuruş yapabilmek için topa yaklaşmaları gerekir. Çoğu oyuncu backhand taraflarına gelen kısa toplara yetişme sorunu yaşamazlar ama forehand taraflarına gelen kısa toplara, eğer topa doğru yaklaşmazlarsa, vurma zorluğu yaşarlar.

Eğer masadan bir adım civarında uzaktaysanız, ilk olarak sol ayağınızı bir adım atarak masanın bitiş noktasına getirin. Eğer masaya zaten yakınsanız o zaman sol ayağınızı oynatmayın. Bacaklarınız ne kadar uzunsa, topa yaklaşmanız o kadar kolay olur.

Sağ ayağınızla top yönünde masanın altına doğru bir adım atın. Bu adımda ayağınızı masanın altında rahat edebileceğiniz son noktaya kadar getirin. Ağırlığınızın büyük bir kısmı sağ bacak üzerinde olmalıdır. Vücudunuz topla buluşma noktasına çevrili durumda olacak şekilde raketinizle birlikte topa doğru uzanın. Gelen top kesme ise bileğinizi alçaltıp raketinizi açın, aksi takdirde bileğinizi geriye doğru bükün ve raketinizi masaya dik konuma getirin. Raketinizi temas noktasının hemen arkasına getirin.

Bileğiniz ile raketi ileriye doğru hareket ettirin. Peşinden bileğinizi ileri doğru kırın (kesme toplarda ek olarak hafifçe yukarıya doğru). Temas noktasında bileğinizin dönmesi ve raketin açısını da biraz kapatması gerekir. Topla temas kesme toplara karşı yukarıya doğru fırçalama şeklinde, topspin toplara karşı veya daha çok hız istendiği zaman ise ileriye doğru ve topu fırçalamadan yapılmalıdır. Kesme ve topspinli vuruşlara karşı yapılan vuruş temelde aynıdır. Sadece kesme vuruşlara karşı raketi biraz daha açıp hafif yukarıya doğru vuruş yapılmalıdır.

Kesmeye karşı topla temas topun arka altından, kesme dışındakilerde ise arkasından yapılmalıdır. Topa temas topun gitmesini istediğiniz yönün aksi tarafından yapılmalıdır. Bu vuruşu geniş açılarda çapraz veya doğrudan karşıya (eğer rakibin dirseğine doğru da yapabilirsiniz) yapmaya özen gösterin. Sonra hemen geriye çekilip hazır duruma geçin.

Eğer karşıdan gelen top yüksek ise o zaman öldürücü flip vuruşu yapmalısınız. Bu flip vuruşunun aynısıdır fakat tüm güçle yapılır. Güç için bileğin yanısıra dirseği de kullanmak gerekir ve hata payını azaltmak için masanın uzun kenarına doğru çapraz vuruş yapılmalıdır.

Copyright © Larry Hodges.

Tercüme :

 

Son güncelleme tarihi : 06 Kasım, 2002

Copyright © 2001-2006 Ertan Patır

Bu sitenin içeriği kod ve yazılım da dahil olmak üzere, izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya yeniden yayınlanamaz.

Webmaster :