Jump to content
Masatenisi.org Forum

Servis kuralları


Recommended Posts

Genel olarak gördüğüm kadarıyla servis kurallarını bilmeden oynuyoruz. Hatta bildiğimiz sanıyoruz. Bariz olarak kural dışı servis atan ve ikaz edince bozulan, itiraz eden oyuncularla oynamak beni oyundan düşürüyor. Çoğu iyi oyuncularda bile bu hatalar yapılıyor. Bilmem sizde de böyle oluyor mu? Burada servis kurallarını tekrar incelemek ve gördüğüm hataları nakletmek istiyorum:

1. Servis başlangıcında top, servis atacak olan oyuncunun serbest elinin açık olan avuç içinde, masa seviyesinin üzerinde ve uç noktasının gerisinde olacak şekilde, sabit olarak duracaktır.

2. Servis atacak oyuncu topa falso vermeden topu dik veya dike yakın şekilde avuç içinden yukarıya doğru en az 16 cm yükselecek ve düşecek şekilde atacaktır. 

3. Servisin başlangıcından topa vuruluncaya kadar, top oyun alanı seviyesinin üzerinde ve masanın servis atılan kısmının gerisinde olacaktır. Bu süre içinde top, servis atan oyuncu tarafindan karşılayıcıdan gizlenmeyecektir.

4. Top yukarıya doğru atıldığı anda, servis atan oyuncunun serbest kolu top ile file arasındaki boşluktan çekilecektir.Top ile file arasındaki boşluk, top, file ve filenin yukarıya doğru olan belirsiz uzantısı olarak tanımlanır.

Doğru servisin gereklerini yerine getirmede açık bir ihlal söz konusu olduğunda hakem ilk ve daha sonraki servislerde uyarı yapmadan karşılayan oyuncuya sayı verecektir.

Eh artık bu bilgilendirmeyi okuduktan sonra biraz dikkat edelim ve hatalı servislerden vazgeçelim. Ne dersiniz?

 

 

 

enerji05 tarafından düzenlendi
Kısaltma yapıldı.
  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Bu sene katıldığım üniversite maçlarında şahit olduğum birkaç örnek vereyim: Rakip (bu sezon 1. ya da 2. ligte oynuyor) sağ elle, bizim takımdaki sol elle oynuyor. Rakip vücuduyla top saklıyor ve uyardığımızda masanın orta kısmını göstererek 'orda bekle o zaman diyor'.

Başka bir maçta rakip yine vücuduyla top saklıyor ve baş hakemi çağırıyoruz. Baş hakem geliyor ama izleyeceği yerde başka birisiyle sohbet ediyor. Baş hakem 'iki hakemin de görmesi yeterli' diyor.

Bunların dışında yine uyarılınca ben senelerdir ligte oynuyorum diyen tipler var.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Evet haklısınız. Aynı olayları hep yaşıyoruz. Kuralları okuduğu halde anlamayanlar da çoğunlukta. Mesela:

Topu eline alır almaz havaya atıp servisi kullanıyor, halbuki topu eli açık olacak sekilde gösterip sonra servisi kullanması lazım. Topu gösterip sonra elini masanın seviyesinin altına indirenler de var. Masanın içinden topu gösterip atanlar, topu parmaklarıyla tutanlar, elden çıkarmadan atanlar, yataya yakın atanlar, top havadayken kolunu çekmeyip son anda çekenler, bariz koltukaltı atanlar, topu eliyle havaya kaldırıp düşmeye bırakıp servis atanlar, neler neler var. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Güzel video. Paylaşım için teşekkürler. Ama ne yazık ki bu kuralları kimsenin salladığı yok. Hakemler dahil. Halbuki masatenisi centilmenlikle özdeşleşen bir spor olmasına rağmen bizim ülkemizde her şeyin kolayına kaçma huyu ve üçkağıtçılık elzem olduğu için daima "nasıl yenerim" düşüncesi ağır basıyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Eliyle koluyla omuzuyla topu saklayıp servis atmak da az çok beceri isteyen bir alışkanlık. Benim asıl söylemek istediğim bu değil. Servis atarken elini masa seviyesinin altına sokan, açık duran avuç içinde topu göstermeyen, masanın içinden servis atan, topu elden 16 cm çıkarmadan atan, havaya değil de yana doğru atan oyuncular var. Bu nedir arkadaş ya. Hadi kahvehanede öğrendin desem o da değil, turnuvalarda böyle oynayan, madalyalar alan çok kişi tanıyorum. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Tarih: 15.05.2017 Saat: 19:15, Atakan Bilgili yazdı:

Kendi adıma ben de bilerek olmasa da ihlal ettiğimi düşünüyorum(bazı servislerim bariz illegal par gerell tarzı), ama son zamanlarda dilkatimi çekti saklamayana enayi gözüyle bakılmaya başlandı artık. Profesyonel seviyede dahi kimse müdahale etmiyor . Ee artık haliyle alıştım da rakip saklasa bile az çok tanıyorum topu. Eğer bana müdahale edilirse de olgunlukla karşılayıp o servisi maç boyu atmıyorum çok da sıkıntı değil zaten seviyemiz belli.

Hayat tecrübesi olarak tüm konularda farkettiğim bir hususu anlatayım:  kuralllara uymayanlar, yetkililer (hakem,bashakem vb..) tarafından yetersizlik,art niyet ve daha da kötüsü ... Gibi sebeplerle cezalandirilmayinca, diğer insanlar da kendine göre hak düzeltmesi yapıyor. Zamanla çoğunluk yozlaşıyor, çoğunluk içinde de bir çoğunluk kendilerini en azından daha az hileci olduğu için iyi insan olarak görüyor. Gerçek düzgün insanlar da enayi oluyor. Ne zaman bu hatalardan dolayı büyük bir bela veya hayat kaybı yaşanıyor, o zaman da sadece bir günah keçisi aranıyor.

Adama diyorsun bu yaptığın kurala aykırı. o da diyorki "herkes bunu yapıyor zaten, buralarda herkes böyle..". 

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Foruma ilk katıldığımda geçmiş konuları okurken de benzer bir başlığa rastlamıştım.

Aslında mevzu o kadar önemli ki, her 6 ayda bir açılmalı ya da aynı başlık sürekli ortalıkta olmalı.

Bire bir sayı alıp vermeyi etkileyen ve zaten 11 sayıda biten bir sette 3-5 defa hakem ilgisizliğine kurban edildiğinde, maçın galip tarafı net olarak değişiyor. Zaten kural dışı servise maruz kalan oyuncunun sinirlerinin bozulup oyundan düşmesi de cabası...

Ben de gözlerim iyi görmediği için topun elden yukarı çıkmadığı sert ya da falsolu servislerde topun nereye gittiğini anlayamayınca çoğu zaman sayıyı veriyorum. Elden çıkmadı itirazı yaparsam da, "elden çıkmadan, nasıl servis atayım?", "Ben her defasında elden çıkartırım, iyi bak!" vs. vs. klasik cevaplara maruz kalıyorum. Bi de üstüne mızıkçı damgası yiyorum.

Yani futboldaki penaltı ve ofsayt tartışması bile, masa tenisindeki bu servis meselesinden çok daha iyi durumda...

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hakemler görevlerini layığıyla yerine getirseler, oyuncunun bilerek yada bilmeyerek hatalı servis atmasının bir önemi olmayacak.

Oyuncu uyarılır ve tekrarında, kurallar neyi gerektiriyorsa gereği yapılır. Hakem görevini yerine getirmeyince oyuncular karşı 

karşıya geliyor malesef.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Daha yeni lig maçından döndüm, yıllardır gördüğümüzden farklı bir manzara yoktu. Hakemler saklamak ne demek bilmiyor. 

Soruyoruz ya cevaplayamıyorlar ya da mesela topu elin içinde tutarken düşmesin diye avuç içini biraz bükeriz ya onu saklamak sanıyorlar, rakibe topu göster diyorlar. Şaka gibi... Saklamayı biraz bilenler kolla saklamanın yasak olduğunu ama omuzla saklamanın kurallara aykırı olmadığını falan sanıyor. Bütün bunlar çok ciddi zayıflıklar.

Ama bir de şu var, diyelim ki hakemler çok iyi biliyor, oyuncunun sakladığını da görüyor, ama çoğu zaman cesaret edip de söyleyemiyor. Çünkü oyuncular bu camiada daha baskın. Çoğu servislerine itiraz edildiğinde olay çıkarıyor. Hakemlerin çoğu da servis saklamak ne demek bilmediğinden, servis saklıyorsun diyen hakem sorunlu problemli hakem oluveriyor. Kimse de çirkef tiplerle uğraşmak istemiyor.

E her lig etabından sonra servis saklayanlardan servis yeyip maç kaybedenler "lan ben salak mıyım" deyip servis saklamaya başlıyorlar. 

Ben saklayamıyorum, yasak gelince bıraktık, şimdi istesem de saklayamıyorum. Psikolojim bozuluyor. Kurallara aykırı iş yapıp da rakibin yüzüne pişkin pişkin bakmak da aynı bir sinir sağlamlığı istiyor. Ama rakip özellikle pişkinlik ediyorsa çok sinirim bozuluyor. Sadece servis saklayarak iki gömlek daha iyi oynayanlar var ki zaten camiada hemen biliniyorlar. Hangi şehre hangi ortama gitsem servis saklayan solak var ya desem hemen aynı isimler dökülüyor ağızlardan. 

 

sonuç olarak kuralları bilerek çiğneyenler bu durumdan fayda sağlayıp, kurallara uyanlar zarar görüyorsa orada kurallara çoğu kişi uymaz. Emniyet şeridine girmek, servis saklamak, sırada kaynak yapmak, torpil istemek vs vs bizim kültürümüz olmuş.

  • Beğen 9
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

2 saat önce, Bilal OLGUN yazdı:

En iii servis saklayan solak..

 https://youtu.be/5A4rt2bMFk0

Furkan'nında maşallahı var..Sıkıntılı olan servisleri yemeyip...etkili servisleri ile de bayağı bir sayı almış...

 

Yeter ki kazan , nasıl kazandığının hiç bir önlemi ..önemi ...yok..

Kuralsızlık bulaşıcı hastalık oldu...Her şartlarda her alanda (spor,ticaret v.b) geçerli  ..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

10 dakika önce, bellek yazdı:

Furkan'nında maşallahı var..Sıkıntılı olan servisleri yemeyip...etkili servisleri ile de bayağı bir sayı almış...

 

Yeter ki kazan , nasıl kazandığının hiç bir önlemi ..önemi ...yok..

Kuralsızlık bulaşıcı hastalık oldu...Her şartlarda her alanda (spor,ticaret v.b) geçerli  ..

Furkan'ın servisleri de faul. Elini masa seviyesinin altına indiriyor, ayrıca kolunu son anda topun önünden çekiyor. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Ya aslında konu çok basit.

Avcunu düz açıp, topu en az 16 cm yukarı düz bi şekilde atıp, vücudunla saklamadan vuruşu yapacaksın.

Görüldüğü üzere 1 cümlede anlatılabilinen bir kural!

Ama illegal servis atmak için de epey antreman yapmak gerekiyor. Benim merak ettiğim, bu zamanı niçin oyun içi vuruşları daha iyi yapmaya çalışmak yerine sahtekarlık için harcadıkları...

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

31 dakika önce, Bilal OLGUN yazdı:

Ozan ile oynayan Muhammed elinden hiç çıkarmıyor neredeyse topu azıcık kaldırıp kendi üstüne doğru devirerek atıyor. Aslında hakemler bu servislerde kesinlikle uyarıyorlar...

Son sette işler kızışınca iyice işin suyunu çıkartmış!

Bu da attığı servisin illegal olduğunu bildiğinin kanıtı. Zaten bunların hepsi sıkıştıkça aynı şeyi yapıyorlar.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   0 Üye, 0 Gizli, 6 Misafir (Tam liste)

    • Şu anda bağlı kayıtlı kullanıcı bulunmuyor
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..