Jump to content
Masatenisi.org Forum

Masatenisinin Ne Gibi Zararı Olabilir ?


linkinmetin

Recommended Posts

Günlük ortalama 2 saat haftada ise 15-20 saat masa tenisi oynuyorum. Yeni başlayan biri değilim profosyonel hiç değilim. işden çıkınca gidiyorum yani 5den sonra 7e 8e kadar oynuyorum. haftasonuda 5-6 saat kesin oynuyorum.

Ewe gidince yorgunluk diz boyu. oturduğum yerden kalkamıyorum. ailemle yaşamadığım için dengeli beslenmiyorum. bal,reçel, yemiyorum, genelde hazır fast food yiyeceklerde idare ediyorum.(sadece öğle arası sulu yemek yiyorum)

 

Sorum şu ki, masa tenisinin bana zararı olur mu ?

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Spordan sonra hemen oturmayıp germe açma yaparsanız, suyu normalden fazla içerseniz, spordan sonra yoğurt, süt, yağsız tuzsuz peynir yerseniz, yumurtayı unutmazsanız çok iyi olur. Uykuyu da normalden bir saat fazla tutun.

 

Ben bunları daha yeni yeni yapmaya başladım. Faydasını görüyorum.

 

Öncelikle teşekkürler hocam. Suyu zaten ister istemez içiyorum havaların sıcaklığı ve salonun sıcaklığı ister istemez su içirtiyor. dediğinizi uygulucam yoğurt çok sevmem de bir bardak süt içebilirim en azından.

 

Peki açma germenin ne gibi faydası olacak ?

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

İdrarın beyaz olması lazım, suyu öne göre ayarlayın. Size göre su içiyor olabilirsiniz ama belki daha fazla içmek lazımdır?

 

Spor yaptıkça vücutta laktik asit birikir, spordan sonra açma germe yaparsanız kısalan kaslarınızı açarsınız spor sonrası ağrılarınız azalır. Bu konuda forumda kapsamlı yazılar yayınlandı. "Spor" diye aratırsanız çıkar sanıyorum..

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

masa tenisi diger butun sporlar gibi zararlıdır.

yıllaar yıllar once lisanslı olarak voleybol, su topu ve judo yaptım en son gittigim turnuvada 63,50 kg tartı ile 65kg kategorisinde musabaka yapmıstım sonra sporu bırakınca ve yılları gecince 112 kg oldum 50 kiloluk gereksiz bi fazlalıgın nedeni spordur.

o yuzden herkese tavsiyem spor falan yapmayın,uzak durun.

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 4 weeks later...

oynamadan önce ısınma hareketleri antremandan sonra soğuma hareketleri sakatlanmalar ve kas ağrılarına karşı iyi geliyor ( tabi bunu yapan çok az amatör var benim bildiğim ) masayı görünce insan hemen az zamanda çok işler yapmak istiyor :) Bunun haricinde yemekleri antremandan bir saat önce ve sonra şeklinde ayarlamak iyi olur diye düşünüyorum ve bol bol su içmek lazım. Su ihtiyacını hissettiğin anda geç kalmış sayılıyorsun bisiklet turlarını izlerken yorumcu abi söylemişti bu bilgiyi. Bunun dışında yararlı bir spor fakat yorucu tabi. Hele ki kondisyon yoksa ve fazlaca youtube da maç izleyip gaza gelmişsen :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 3 weeks later...

Belde 3 fıtıkla bu sporu yapmaya çalışan biri olarak Mehmet kardeşime aynen katılıyorum..Özellikle bel ve ayaklara büyük iş düşüyor bu sporda..Dikkat ederseniz ,masa tenisini profesyonel olarak yapan sporcular (özellikle Çinliler..) neredeyse halterciler gibi bacak kası çalışırlar ki bunun en büyük sebebi tabii kii hız ve refleksi arttırma yanında, ani hareketler sonucunda bel e binen yükü de tolere edebilmesindendir..Ben de futbolculuktan masa tenisine geçtiğim için,ilk yıllarda bacak kaslarım fena değildi fakat futbolu bırakınca,kaslar gevşedikçe benim de bel ağrılarım artmaya başladı ,defalarca bel ağrısından antrenmanlara günlerce ara vermek zorunda kaldım..Bu işi profesyonel olarak yapmıyorsak,antrenmanları 4-5 saat gibi fazla abartmadan,1-2 saat gibi normal seviyede ,tadında bırakabilirsek(keşke ben de uyabilsem ama..:))

Sözün özü; açma-germe hareketlerinin yanında özellikle bel ve bacak kaslarımızı kuvvetlendirici hareketler de yapmalıyız..

Herkese Sağlıklı sporlar..Selamlar..

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 3 weeks later...

Öncelikle Merhaba,

 

Masa tenisinin size getireceği fayda/zararı çalışma tekniğiniz belirler. Ama her hâlükârda olası zarar dengesiz beslenmenizin getireceği zararın yanında devede kulak kalır.

 

Antrenmanlarınız için ayırdığınız sürenin belli bir kısmını ısınma belli bir kısmını da antrenman sonunda esneme çalışmalarına ayırırsanız arada da kondisyon ve gerekli kaslarınız geliştirmek için çalışırsanız çok sorun yaşamazsınız.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Genel olarak bir zararini gormedim masa tenisinin. Bazen isinmadan oynamaya basladigimda sag omuzumda ve rakedi cok sıktığım zamanlarda da bilegimde hafif bir agri olabiliyor. Belli bir yas ustundeki sporculara bakarsaniz bircogu dizlik, dirseklik kullanir. Hatta korse ile oynayan abilerim de vardi bel şikayetlerinden oturu. Tabii bu sakatliklari yasayan sporcular da ekseriyetle teknigi yanlis olan ya da belli bir yasin ustunde olanlar. Ya belli bir yastan sonra daha yumusak bir oyun tarzi belirlemek lazim ya da teknigi dogru ogrenip sakatliga sebep olacak ters bir hareket yapmamak lazim. Yoksa sadece masa tenisinden uzak kalmazsiniz Allah korusun gunluk yasantinizda dahi sıkıntılar yasayabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 10 months later...

Spordan sonra hemen oturmayıp germe açma yaparsanız, suyu normalden fazla içerseniz, spordan sonra yoğurt, süt, yağsız tuzsuz peynir yerseniz, yumurtayı unutmazsanız çok iyi olur. Uykuyu da normalden bir saat fazla tutun.

 

Ben bunları daha yeni yeni yapmaya başladım. Faydasını görüyorum.

yumurtadan bahsetmişken bıldırcın yumurtası normal yurumrtadan 8 kat daha fazla etkili deneyebilirsiniz

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 10 months later...

herşeyin fazlası zarar, ayarında yapıldığı sürece bence hiçbir zararı olmaz. fazla olup olmaması da kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. onu da insan kendi araştırıp öğrenmeli, kilolu biriyle normal birinin dizine binen yük aynı değildir mesela, astım hastası ile olmayan biri de öyle. bunun gibi bir sürü faktör var. aşırıya kaçmadıkça hiçbir zararı olmaz. aşırılık sınırlarını da kişi kendisine göre ayarlamalıdır.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 3 months later...

Güzel bir spor olmakla beraber,masa tenisi vücutta dayanıklılık veya güç artmasına yönelik antrenman içeren bir spor değil.bircok spor dalında teknik isin yarışı olup yarışı da koşu+fitness tır.

Mesela basketbolcular;kısa mesafe patlayıcı koşular yapar ve maksimalr yakın ağırlıklarla çalışırlar.boylece teke tek mucadele ederler.ama dayanikliliklari goreceli olarak azdır ve maç içinde birkaç bençe giderler.guresciler de daha çok kuvvetli ve kuvvette devamlılık çalışır.

Koşu ve yüzücülerin kısa mesafe ileri yüksek ağırlık az tekrarlarlar çalışırken,mesafe uzadıkça ağırlık azalır ve tekrarlarlar artar....

Masa tenisini dünya çapında oynayanların bazi ayak/bacak çalışmaları ve basit ağırlık+lastik çalışmaları dışında kondisyon yüklemesi yapmadığını dusunuyorum. biliyorum diyemem,cunku etrafımda ulusal düzeyde bir oyuncu yok.ama musabakalatda gordugum.ince,atletik sayılabilecek yapıda ama kaslari maksimal kuvvette ne de kuvvette devamlılık seviyesinde masa tenisçi görmedim.celiski de burada başlıyor.acikcasi masa tenisi için kol,omuz,bacak ve ayakları basit bazı çalışmalarla seri hale getirilebilir ve sakatiklarla engellenebilir.bu yüzden masa tenisçi zamanının çoğunu masada top antrenmanina ayırabilir.bu da gerçek anlamda fit,slim,atletik,iri ve güçlü kavramlarına terstir.

Elbette hem ağırlık yapıp hem masa tenisi oynayanlar var,ama dünya veya ulusal çapta değil.ote yandan bir boksta,judoda,yuzmde,vb...spor kendi içindeki teknik ve fitness i disinda,en az ona ayirdiginuzin yarışı veya bir o kadarı kadar kosu-fitness-esnetme/gerdirme yapmalısınız.boyle olunca da vücudumuz da iyi bir gelişim gösterecektir.

Çok sevmeme rağmen masa tenisini geri plana (hatta çok geri plana) atmin sebebi de buydu.aerobik ve anaerobik bakımlardan atletik olmaya fazla bir faydası yok.ama ilk göz ağrısı işte,yine geri döndüm.

Diger zararlari:spin çekerken hep aynı taraftan defalarca hareket tekrarlanır ve aynı kolla.bunlar aynı yönlü hareket olmasi ve fazla tekrarlarlar yapılmadı sebebiyle orta ve uzun dönemde iki kol arasında dengesiz gelişime,bel ağrılarına sebep olacaktir.bu yüzden bos vakitlerde ozellikle ters yöne bel esnetmeleri ve diğer kolla ağırlık çalışmaları başta olmak üzere,en azından küçük çaplı fitness ve getirmeleri yapmak lazım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

masa tenisi diger butun sporlar gibi zararlıdır.

Yıllar yıllar once lisanslı olarak voleybol, su topu ve judo yaptım en son gittigim turnuvada 63,50 kg tartı ile 65kg kategorisinde musabaka yapmıstım sonra sporu bırakınca ve yılları gecince 112 kg oldum 50 kiloluk gereksiz bi fazlalıgın nedeni spordur.

o yuzden herkese tavsiyem spor falan yapmayın,uzak durun.

Devamlı yapılan,orta şiddetli,seans suresi ve yüklemeleri düzgün ayarlanmis,dinlenmesi planlanmış bir spor zararlı değildir.ama gençken tam gaz yapıp,deli gibi yemek yerken,yas ilerlediğinde sadece yemeği aynı yiyip sporu birakinca ya da tam tersi hala kendini 18 yaşında sanıp sonuna kadar yüklenenince sakatlık,kalp krizi vb.. kaçınılmaz olur.

Bir de şöyle bir durum var.güç ve dayanıklılık sporlarında en iyi olmaya çalışanlar,insanüstü performans sergilmek için sağlıklarından olur.cunku onların antrenmanları sagligi bozmaya yonelik.cunku çok yüksek meblağlar için birbirleriyle yarışıyorlar.gunde 2 saatlik bir seansla 4 saatlik seans arasinda fayda olarak %2-4 degisim olur fakat o küçük fark için kendilerini paralarlar.ama bu fazla 2 saat belkl de uzun vadede çok zararli olabilir.ama para iste!(masatenisi de tenise, koşudan basketbola,üst düzey sporcuların yaptığı düzenli dopingi hiç hesaba katmiyorum.Doping/hile/haksız kazanç sporla o kadar içiçe ki,bazı istisnalar hariç federasyonları ve wada, doping yapanların çoğunun üstüne gidemiyor.cunku hayaller yıkılırsa kimse müsabaka seyretmez ve o sporun üstünde para,ekonomi dönmez.Düşünün sharapova doping yapmis.iyi de onu yenenler doping almadan mı bunu basariyorlar?lutfen gerçekçi olalim.)

Öte yandan şunu da belirtmeliyim:masa tenisinde kesik topa spin yapıyorsunuz ve saglaksiniz.bu hareketi belli bir seviyeye getirmek için tek yönlü olarak bir kısım kas ve eklemlerinizi calıstırırsınız. Eğer ters yönkısımları(antagonist) ve vücudunuzun sol/diger tarafindaki kas ve eklemleri de calistirmazsanız,eksik ve hatalı vücut gelişiminin olur ki,çoğunluk komple bir çalışma yapmaz.cunku bunun için ekstra vakit ayirmak demektir.(yüzmede örnek vereyim:3 kol 1 nefes yüzmenin asıl sebebi her iki tarafa dengeli boyun,kol ve govdedeki kas ve ve eklemleri geliştirmek ve böylece doğal vücut dengesini korumaktır.eger kafa hep sağdan nefes için çıkarsa kafa,omuz,bel hep tek tarafa kas farkındalığı sağlar ve vücut diğer taraftan sakatlığa daha çok meyilli olur)

Hangi sporu yaparsanız yapın bazı temel ilkelere uymalisiniz.bol uyku,uygun diyet,ısınma,sıvı alma,yapılan sporu en azından temel fitness ile destekleme,gerdirme-esnetme (ısınma değil yoga tarzı,antrenmandan ayrı olarak) yapılmalıdır.

Mesela devamlı masa tenisi oynayan bir kişi raketi savurduğu yönlerin tersine ve ayrıca diğer koluyla bu hareketleri tekrar etmezse,belini günde belli bir süre egillme yönünün tersine esnetmezse,orta ve uzun vadede kol,omuz ve bel rahatsızlıklarına maruz kalacaktır.kac kişi belini günde 3-5 dk esnetecek kadar sabredebilir?Bir keresinde bir spor kanalında bir motosiklet yarışçısını anlatirken,adamın gündelik hayatında ayakta dururken veya otururken bile vücudunu esnetmeye çalıştığını arkadaşları söylüyordu.

Spor da KİTABINA göre yapildiginda faydalıdır.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 1 month later...

Hasbihal için Foruma girmediğiniz sürece bu sporun biz üyeler için zararı sıfırdır .. foruma yolunuz düşerse de direk al sat kısmına uğrayıp eğer üç beş malzeme satabilirseniz zararı olmadığı gibi hiç ummadığınız karlara bile geçebilirsiniz...

Biz akıllı üyeler genelde hasbihal kısmında ikamet ediyoruz ...akıllıyız ya başka türlüsü bizden zaten beklenemez...arada sırada bu hasbihal tayfası zayiat versede çok önemli değildir...arkadan nasılsa yenileri gelir...Forumda şöyle bir iki volta attığınızda hasbihalcileri fiziklerinden hemen tanırsınız...üstü başı perişan ağzı burnu patlaksa gidin yanına üç beş muhabbet edin ...bir daha forumun kapısının önünden geçmezsiniz...öyle çeneleri düşük ki ne konuştuklarını bilmezle...aman aman....

Bir daha dünyaya gelirsem forumun alsat kısmında daire tutacam ...... benim için münasip olan da bu dur........işler tıkırın da giderse de villayla takas yaparım...

 

Dilimin döndüğü kadar aydınlatmaya çalıştım umarım yararlı olmuştur...Zararı da karı da bizimle seçimimizle ilgili....

Bu açıklamamı bedensel değilde ruh sağlı açısından algılarsanız daha yararlı olur....

Bu konuyla ilgili Doktor bile olsam bu kadar şık yazı yazamazdım...

Yürü be bellek, swan gönderdik,... önünde açık artık ....gidip birazda malzeme konularında üye arkadaşlara engin malzeme bilgimi sunayım...

Yöneticiler gelmeden tüymek lazım görmezlerse benim yazdığımı da anlamazlar....

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hasbihal için Foruma girmediğiniz sürece bu sporun biz üyeler için zararı sıfırdır .. foruma yolunuz düşerse de direk al sat kısmına uğrayıp eğer üç beş malzeme satabilirseniz zararı olmadığı gibi hiç ummadığınız karlara bile geçebilirsiniz...

Biz akıllı üyeler genelde hasbihal kısmında ikamet ediyoruz ...akıllıyız ya başka türlüsü bizden zaten beklenemez...arada sırada bu hasbihal tayfası zayiat versede çok önemli değildir...arkadan nasılsa yenileri gelir...Forumda şöyle bir iki volta attığınızda hasbihalcileri fiziklerinden hemen tanırsınız...üstü başı perişan ağzı burnu patlaksa gidin yanına üç beş muhabbet edin ...bir daha forumun kapısının önünden geçmezsiniz...öyle çeneleri düşük ki ne konuştuklarını bilmezle...aman aman....

Bir daha dünyaya gelirsem forumun alsat kısmında daire tutacam ...... benim için münasip olan da bu dur........işler tıkırın da giderse de villayla takas yaparım...

 

Dilimin döndüğü kadar aydınlatmaya çalıştım umarım yararlı olmuştur...Zararı da karı da bizimle seçimimizle ilgili....

Bu açıklamamı bedensel değilde ruh sağlı açısından algılarsanız daha yararlı olur....

Bu konuyla ilgili Doktor bile olsam bu kadar şık yazı yazamazdım...

Yürü be bellek, swan gönderdik,... önünde açık artık ....gidip birazda malzeme konularında üye arkadaşlara engin malzeme bilgimi sunayım...

Yöneticiler gelmeden tüymek lazım görmezlerse benim yazdığımı da anlamazlar....

Swan bir süredir yazmıyor, akabinde siz yazmaya başladınız hocam. Ayağının kaydırılmasında rolünüz var mı :fildir:

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 members

    • Bu sayfayı inceleyen kayıtlı kullanıcı yok
  • Çevrimiçi Kullanıcılar   1 Üye, 0 Gizli, 16 Misafir (Tam liste)

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu sitede size daha iyi yardımcı olabilmek için çerezler kullanılır. Çerez ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz, veya devam ederseniz çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız..